Wednesday, September 30, 2009

~roller blade~

nak bercerita pasal roller blade nih. bukan pasal asal usulnye, tp nak bgtau yg kiteorang mende kaejadah nih. mase ni ade kat UTM sebab ada majlis konvokesyen. sehari sebelum konvo tu

kiteorang keluar lar ramai2x. maklum lar da lame tak jumpe. so destinasinye adalah maen rollerblade kat aangsana. ye lar. kempunan nak maen ais skating kat sunway.haha..mslhnye hamba ni tak reti pom maen bende alah tuh. tapi saje2 nak try. so maen lar beramai2x.

adoiii..memang sakit habes badan2x. mana tak nye. asyik jatuh jer. tapi xper lar. the beginner katakan(kaver ayat)..hehehe...
p/s: nanti kita jupe lagi yer.pastu maen lagi..haha

Tuesday, September 29, 2009

~luahan emosi~

selasa
5.30 pm

aku sangat sakit hati sebab diberi tugasan last minit dan kurang bantuan dan tunjuk ajar.
die beri tugasan semalam pukul 4 ptng and kene submit on today. dah lar reference bg cam xde gune. ishshhhshshs..geram. nak balik da...

Monday, September 28, 2009

~menjulang atau mencemar ?~

tajuk kali ini adalah menjulang atau mencemar?
ape yang nak dijulang dan ape yang nak di cemar....ape yang menyebabkan terdetik di hati untuk mencoret pasal tajuk ini adalah sewaktu bercuti raye menonton tv di rumah.


sempena musim perayaan ini kan banyak difilem2 yang di paparkan di televisyen. antaranya anak halal, rempit, kl drift, i'm not single, syurga cinta dan banyak lagi.

begitu juga dengan drama2. tidak mahu kalah. banyak drama yang dibuat sempena dengan perayaan ini. antaranya pak ngah tarbus, sepah, dll.

perkara utama yang ingin disampaikan adalah pasal filem dan drama kat malaysia nih. apekah sebenarnya tujuan penggiat filem dan drama ni. adakah mereka ingin menjulang budaya malaysia seperti baik, peramah, berbudi bahasa atau mencemar budaya dengan menunjukkan adegan, aksi, pakaian yang tidak bersesuaian dengan budaya ketimuran di malaysia nih.

seperti contohnye filem anak halal. tak usah di perkatakan adalah pakaian pelakon yang amat memalukan. dengan berkemban, memakai singlet, tidak berbaju(lelaki) . kemudian budi bicara pertuturan yang amat menjengkel kan. ini akan menyebabkan orang luar yang kurang mengenali malaysia akan beranggapan bahawa itulah ciri rakyat malaysia. lebih2 lg adalah budaya orang melayu.

kemudian cerita syurga cinta pon sama. pakaian pelakon yang sedang memakai jubah, berserban dan bertindik subang di telinga. jikalau gambar ini di hasilkan oleh orang luar. nescaya kecoh dan heboh diperkatakan kerana menghina islam. walaupun tujuan hanya untuk membuat filem. tetapi ingat bahawa perkara itu akan menjadi tatapan semua orang. dan sekaligus akan menjadi fitnah.

begitu juga dengan drama pak ngah tarbus. berkisahkn satu keluarga menunaikan haji kerana ingin menunjuk2x kepada jiran dan menggunakan duit haram. antara skrip nya yang berbunyi " xpe lar kalau buat haji pkai duit haram, nanti da sampai depan kaabah mintak lar ampun". ia seolah menghina dan memperlekehkan tentang amalan memohon keampunan dari Yang Maha Esa.

bukan lah nak memandai2 dan berlagak alim. tapi melahirkan rasa risau dengan fenomena filem dan drama di negara kita. bak kate orang...

"filem kita, pelakon kita, pengarah kita, budaya kita"

~raya 2009~

telah hampir seminggu syawal menjengah tiba. walaupun sudah kembali alam pekerjaan. tetapi masih ramai yang dalam mood cuti beraya. termasuk lah saya sendiri. umm. entry pslraya nih. nk cite ape yang berlaku pada hari raya. tahun ini tak dapat berhari raya bersama kak ngah kerana beliau balik ke kampung suaminye di kedah.so dalam foto keluarga tiada lah gambar beliau. tetapi diganti oleh akak ipar saya. disini saya ingin catatkan kronologi ataupun tentatif pada hari raya agar sentiasa di ingati.

7.45am: bangun tido, mandi pastu bergaya dengan baju melayu baru.
8.15am: bergerak ke masjid untuk solat aidilfitri:
9.00am: selesai solat aidilfitri
9.30am: satu keluarga bergerak ke umah to'wan. di situ nampak kemeriahan dimana mak ayah abang long, kak long, abang cik, kakteh, abang din, ada dan arif bergerak bersama2x kerumah to'wan. beraya bersama to'wan dan to'ki. disitu beraya sekali dengan che'de, maksu dan maksu. kami semua bergegas ke kubur dahulu menghadiahkan yassin kepada arwah tokwan sebelah mak. kemudian perjalanan di teruskan ke rumah mak long.beraya bersama dengan mak long dan anak-anaknya. kemudian perjalanan diteruskan lagi ke rumah mak ngah1. sampai disana lagi meriah dengan kehadiran kami. kemudian ke rumah mak ngan 2. diakhiri dengan rumah makngah 3. terasa sungguh bermakna di hari raya kerana disaat itu lah dapat berjumpa dan bermesra dengan saudara mara.
2.00pm: terkejut apabila terpandang jam menunjukkan pukul 2 petang. kemudian kami pun pulang ke rumah. kebiasaannya tahun sebelumnya kami hanya berkunjung ke umah to'wan kemudian menziarahi kubur. dan terus balik ke rumah. tetapi tahun ini kelainan yang di buat oleh mak. sesampai di rumah. seperti disangka semestinya ada tetamu yang datang. setelah dimaklumkan oleh jiran sebelah rumah.
4.00pm: di sebelah petang aku mengambil kesempatan berkunjung ke rumah sahabat ku.
7.00pm: berada di rumah. kepenatan kaki dan perut yang kekenyangan setelah bermacam-macam makhluk yang masuk.

itulah serba sedikit tentang rayaku. diharapkan raya tahun hadapan usaha ziarah menziarahi ni akan di teruskan.

Friday, September 18, 2009

~meremang bulu roma~

video

dis song can make ur tears drop. the lyrics have so meaning word. love ur day and mom.

Terkenang di ketika itu
Ku dimanja dan disayang selalu
Apa saja kemahuan diri
Akan cuba dipenuhi

Walau hidup dalam kesukaran
Kau kan cuba untuk membahagiakan
Demi anak-anak yang tersayang
Kau berdua kan berkorban

Tetapi baru kusedari
Tidak mungkin kan terbalas budi
Pengorbananmu tiada ternilai
Hanya Tuhan kan membalasnya

Salam… Aidilfitri
Ayah bonda yang dicintai
Maafkanlah anakmu ini
Kerna belum cukup berbakti

Pabila menjelang lebaran
Baju baru kan disediakan
Walau mungkin kami tak mengerti
Keperitan saat itu

Namun wajahmu terus bercahaya
Oh sucinya kasih sayang itu
Di bibirmu kan menguntum senyum
Andainya anak-anakmu bahagia

Salam… Aidilfitri
Ayah bonda yang dicintai
Maafkanlah anakmu ini
Kerna belum cukup berbakti

~"DONT BREAK MY HEART"~

video
this advertisement was very2 good. i love the part the mom give besday card n said " i love u"to the son and part the nurse said " DONT BREAK MY HEART" harap2x ia dapat melembutkan hati smokers dan membuka hati perokok untuk berubah. my dad also one of the smokers. so i'm was wooried. i love him. i dont want his life suffer becoz of that poison. doakan lar agar semua perokok terbuke hati untukberhenti. dan kepada anak remaja diluar sekalian. remember the word " dont break ur mom heart"..

~excited->lega->confius->penat->kecewa~

ni lar antara perasaan aku semalam.
akak yang keje AJV da dpt gaji. so die nak belanja makan.
so aku cakap ok lar. plan nk g makan kol 12 malam kt m'd. kire bersahu lar.
so xkn ktorng nk pg ber2 jer.kang jd bende pelik plak. then aku pom ajak lar housemate aku si lan ngn si liyana. so jadilah ber4. pastu si liyana ajak kuar awal sbb die nak g ATM bank Islam. so kene cari bank islam tuk die. tepat jam 9.30 kiteorng pom gerak. then si liyana x jd pg bank islam, die nk cimb je. so pg lar cimb kt jusco tuh. pastu ble da setel kuar duit, xkn k balik terus.awal lg. so lan bg
idea nak pg mkn restoren syarifah kt bangi. kt situ ABC die best.chicken chop pom best.
pastu dngr sore rain(akak AJV) ckp jom pg sate kajang. aku terus EXCITED sbb sate kajang best gak. pastu tnye sape tau jalan. haram sume x tau.haha..so ktorng mmberanikan diri nk try n error jer. so gerakla ke sane. bile da smpai kajang, liyana kate die kenal tmpt tuh. so LEGA rasenye. pastu jalan punye jalan hampir 45 minit ktrong try sume jalan x jupe2x. jupe bnyk round box. sume perjuru round box ktorng try. still x jupe. walaupom setelah rain dan liyana call mmbr dieorgn tnye jalan.
so aku da mule CONFIUS. pastu ktorg keluar ke jalan besar balik. aku amik keputusan nk tnye kt orng petronas. kt kaunter ramai orng. mmg die xkn layan lar kalu tnye. aku pom wat muke x malu pg tnye sorang brader yg tngh pilih air kt dlm kedai petronas tuh. die pom cite ar.
mule2x. ktorng cam da give up. sebab PENAT sngt.pastu cam ade yg bersemngat.
aku pom bawak je lar kete tuh.jalan yg brader td cite ktorng ikut jer. so akhirnye terpampang signboard "SATE KAJANG HJ SHAMURI". ramai gler orng walupon jam sudah menunjukkn pukul 12.30 tngh mlm. smpai2x nye kt situ aku cari toilet sbb nk kencing.
pastu bile kuar toilet ingtkn diorng da order. tp diorng tnggu aku. so ble da decide rain pg kaunter. skali kaunter da tutup. aku pom x puas ati pg tnye kaunter. die kate " maaf yer sudah abes". aku dngn KECEWA terus keluar kedai tu terus melulu ke kereta.
diorng follow dr blkng. ktorng sume frustrated tp nasib baek dieorng frust dlm cool...
aku cam da give up. rase nak balik terus tido. tp perut da lapar.so ktorng bertolak balik ke seri kembangan. da tawar ati nak makan kt area situ. smpai nye disane.
kembali ke plan asal nak makan m'd. so rase kelaka pom ader.haha..so order lar m'chicken ngn m'c flurry. ktorng makan fries jer kt situ. sbb da x larat. ngntuk giler.
jam telah menunjukkan pukul 1.3 pg. esok pagi kene pg keje.
fries pom x abes mkn ,ktorng balik. lps anta
rain ngn liyana terus balik umah.
tngk jam da pukol 2.
pergh...da baring, tp m'chicken x mkn lg. so buke cpt2 mkn yg tngh jer. pastu terus tido.
huhu..itu lar die cite psl smlm. nasib baek pg td terkejut. da lar arini masuk kol 8.15.
haha..ok lar..nk smbng wt keje plak..adiosss..

Thursday, September 17, 2009

~ balik kampong~

ramadahan pergi meninggal kite, syawal menjengah tiba. tinggal 2 hari jer lagi sebelum kita semua menyambut kedatangan syawal. same lar dngn aku. excited menanti 1 syawal. hehe..umm.. esok lpas balik keje baru bertolak balik kampong. semestinye jalan sangat lar jam. sebab semua orang bertolak balik ari jumaat sbb aritu last kerja. huhu..aku doakan agar semua orang selamat tibe ke destinasi masing2 dngn selamat. amin. umm..raye kali nih tema keluarga aku kaler hijau muda. aku x minat sngt kaler tuh. tp demi keluarga terchenta aku pom beli lar. mule2x plan x nk beli baju melayu. sbb nk pkai yg lame jer. skali nmpk kt kedai terus beli.haha. pastu tshirt raye plak. plan nk beli 1 or 2 jer. skali pg sogo 3 helai skali beli. haha..mslhnye sale gler. da lar baju BUM, DIESEL. mmg mahal tuh. tyme sale cmni jer lar bole beli.huhu..umm duet raye??umm. taun ni da kene bg duet raye. tp just for selected person. haha..my parent, my sibling(adik2x jer) n my grand parent. x banyak pom. sbb baru keje. harap2 dionrg paham.hehe..cuti raye semiggu.hopefully dpt berjumpe ngn kengkawan2 yg dah lame x jupe. umm..di kesempatan ini nk ucapkan
~ SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN~

Thursday, September 10, 2009

~tergelak sorang2x~


assalamualaikum.umm.. ari selasa lepas ade dapat satu panggilan dari nombor yang tak dikenali. rupe-rupenye dari telekom. die panggil untuk temuduga. yang kelakarnya nak cite kt sini pasal position yang die offer. die kate i interview tuk position software engineer. mase tu da tergelak da. nape plak software. tau2 jer aku x minat giler ngn software nih. da lah mmg fail kot bile ckp pasal software nih. laen lah kosmnet aku yg laen. dionrg mmg handal dlm bab2 software nih. pastu die send emel kt aku tentang interview tu. dalam emel tu die sertakan sekali interviewer. skali lagi aku tergelak sorang2x.siap aku terpikir ni rancangan bamm bamm bong ker. name interviewer tuh adalah encik ahmad tarmizi. hahahaha..orngyg nk di interview muhamad tarmizi.hahaha..kelaka betol. aku mmg xnak pg pom.mmg membazir mase kot. tp memandangkan dari telekom. aku pon rase nk pg jer lar. cari pengalaman. huhuhu..so interview nye esok pagi kol 9. nasib baek dekat ngn cyberjaya. kalu jauh xde mknenye aku pg. huhu..ok lar..dokan yang terbaik agar aku tak diketawakan mase temuduga nnti.adiosss..semekom

Friday, September 4, 2009

~wat happen ~

hari ini seperti biasa masuk keje kol 9.30 pg. umm.yang laen seperti biasa. rutin harian. cume tengahari pergi solat jumaat dengan member sekerja. pastu lps jumaat masuk opis balik. mase solat jumaat rase mengantuk tahap gaban.pastu tibe2 kol 3 lebey aku rse x sedap ati. satu perasaan yang membuat kan diri aku jd down giler. rse cam useless nye aku idup. nothing important or benefit in my life. satu perasaan yang aku rase sangat gelisah. time tu la aku rase geram dan sakit hati berjumpa dengan orang. sampai aku terfikir untuk membuat sesuatu kerja giler. time tu plak ader dapat call ajak berbuka kt pizza petang nih. aku da cakap x nak join. aku bagi alasan sebab jauh. pastu dalam ym plak ajak pegi. aku ckp lar xnk. pastu ade yang laen plak mesej kat phone ajak pg. perasaan aku bertambah2x sakit ati. so aku juz ignore sume tuh. aku ckp aku taknak pg jer. pastu aku keluar g jalan2x kat luar kejap. i felt like wanna go somewhere place no one there. i'm alone. then aku masuk balik aku duk tempat aku. dan temenung. aku pon x tahu kenapa tibe2 aku rase camtuh.lepas tuh dapat tau yang buke puasa kat pizza kansel. aku rase serba salah. adekah salah aku sebab tak support mereka. aku cume risau kalu aku pergi perasaan aku lebey menjadi2x. so sekarang ni tunggu mase nk balik jer. nk tido...sebab tu lar kadang2x manusia berada di keadaan luar kawalan.

~wat happen ~

hari ini seperti biasa masuk keje kol 9.30 pg. umm.yang laen seperti biasa. rutin harian. cume tengahari pergi solat jumaat dengan member sekerja. pastu lps jumaat masuk opis balik. mase solat jumaat rase mengantuk tahap gaban.pastu tibe2 kol 3 lebey aku rse x sedap ati. satu perasaan yang membuat kan diri aku jd down giler. rse cam useless nye aku idup. nothing important or benefit in my life. satu perasaan yang aku rase sangat gelisah. time tu la aku rase geram dan sakit hati berjumpa dengan orang. sampai aku terfikir untuk membuat sesuatu kerja giler. time tu plak ader dapat call ajak berbuka kt pizza petang nih. aku da cakap x nak join. aku bagi alasan sebab jauh. pastu dalam ym plak ajak pegi. aku ckp lar xnk. pastu ade yang laen plak mesej kat phone ajak pg. perasaan aku bertambah2x sakit ati. so aku juz ignore sume tuh. aku ckp aku taknak pg jer. pastu aku keluar g jalan2x kat luar kejap. i felt like wanna go somewhere place no one there. i'm alone. then aku masuk balik aku duk tempat aku. dan temenung. aku pon x tahu kenapa tibe2 aku rase camtuh.lepas tuh dapat tau yang buke puasa kat pizza kansel. aku rase serba salah. adekah salah aku sebab tak support mereka. aku cume risau kalu aku pergi perasaan aku lebey menjadi2x. so sekarang ni tunggu mase nk balik jer. nk tido...sebab tu lar kadang2x manusia berada di keadaan luar kawalan.

Thursday, September 3, 2009

~ duit oh duit~


kali ni nak cite pasal duit dan hidupku. sepatutnye gaji aku masuk 29 hb. tetapi oleh kerana bank aku akaun cimb. maka akan delay selama beberapa hari sehingga 2 hb baru masuk. sangat lar terseksa hidup menunggu duit ni masuk. kirenye semalam lar duit tu masuk. so pergi lar ke cimb atm. check dlm tu ader 1600.. wah seronoknye tak terhingga. lpas tu transfer rm200 ke umah. pastu keluarkan RM300. pastu pergi lar jusco beli sabun mandi, berus gigi, potong rambut, beli sandal sume. pastu berbuke kt jusco ngn member. mlm tu nk masuk rumah baru . so kene bayar RM185. so tngk dalam wallet duit da tinggal sikit. pastu pergi ATM lagi. dan keluarkan RM200. bayar duit rumah RM185, pastu bayar utang member RM 70. malam tu mase kat umah amik pensel dan sehelai kertas. wat calculation. 200+300+200= 700. maknyenye dalam mase tak sampai sehari da keluarkan duit RM700. bukak wallet tinggal RM100. wahh..dalam sehari abiskan 600. kemana perginya RM600...duit mencurah2 keluar macam air. baki dalam bank RM900. nk bayar utang member RM 100. utang adik RM200. nak beli baju melayu RM 150, t-hirt n seluar raye RM150. baki yang tinggal RM300.. adakah ini mencukupi untuk perbelanjaan sebulan. huhuhu..fikirkan lah.. fikirkan lah...fikirkanlah...

Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers