Wednesday, November 25, 2009

~berat sesuai ngn tinggi ker~



ini berkaitan dengan berat dan tinggi. kita boleh tahu berapakah berat yang ideal dengan ketinggian kita.sila klik pada gambar kerana tidak berapa jelas. .adoii sakit perut + pening2x kepala. tak leh tulis panjang2x..adoiii...

~dugaan hidup~

ini lah namanya dugaan hidup apabila berjauhan dari keluarga, sewaktu mereka sihat tiada apa yang hendak dirisaukan. apabila sudah jatuh sakit, fikiran jadi tak menentu. terasa bagaikan hendak cuti panjang dan duduk di rumah sahaja. namun apakan daya memang adat kerja di perantauan.

aku sangat risau kan keadaan mak aku tuh. kalau call aku dapat rasakan yang suara dia bukan berada dalam keadaan sihat seperti selalu. apabila aku tanya mesti die menjawab semuanya okay. aku ada cari info dalam internet berkaitan dengan cara nak ubati penyakit batu karang tuh. memang lar ada banyak ubat tapi tidak yakin dengan tahap keberkesanan ubat tersebut

ada antara info yang aku dapat menyatakan perlu minum air sebanyak 3 liter satu hari agar batu karang akan hancur dan akan keluar sewaktu kencing. so malam semalam aku mesej lar mak aku dengan memberitahu pasal minur air tu. da mak aku reply :

"mak da try da. tapi selalu jer rase cepat penat kalau buat kerja "

aku bertambah risau dengan keadaan die. so aku mesej adik perempuan aku tuh tanya bagaimana keadaan mak aku. sebab aku mesti buat begitu kerana ibu aku jenis yang suke merahsiakan walaupun die terlantar deman die akan mengatakan sihat sahaja. so bila da dipastikan dari adik aku tuh, baru lar lega

so esok balik ke kampung, aku tak sabar nak balik menjenguk nya. di harapkan mak beransur sembuh dan sihat selalu. amin.

~rutin harian baru~

rutin harian aku telah berubah. tidak seperti dulu. bangun pagi mandi2x pastu pergi opis. sampai jer opis terus masak2x pastu pergi perah susu kambing ngan lembu. pastu pergi tuai hasil tanaman. tengokla tanaman apa, kadang2x straberi, padi, rasberry dan macam2x lar.

al maklum lar sejak bergiat dalam bidang restoran dengan perladangan ni hidup menjadi sedikit bizi. banyak sangat kerja yang nak kena buat dalam satu hari. nasib baik lar aku dapat uruskan dengan teratur. restoran pon da berjaya di luaskan kawasan, ladang pom semakin hari semakin berjaya siap sudah mampu beli mesin tabur baja..hehehe

ini lar die penangan game yang dalam facebook iaitu "farmville" dan "cafe world"..hahhaa..aku addicted giler dengan game nih. sebab memang impian aku nak bukak restoran dan ternak kambing. yang tanam pokok2 tu baru jer minat sejak maen farm ville.

bile da setel sume nyer ladang dan restoran tu baru lar aku boleh buat kerja. kalau tak memang tak tenang dibuatnye. sebelum start kerja update lar blog sekejap..hehehhe..

itu lar die rutin harian baru sejak bergelak usahawan alam maya :)

Tuesday, November 24, 2009

~i'm really miss her~

gambar hiasan
since a long time she left me and my family. today i felt really miss her. "her" i mean here is my grandma.tokwan asmah. she's really close with my family. she like to spend time at my home compare to my untie house.always come to my house, take care me and my sis n bro..

she was a great grandma, she always think first about hers grandchild. i'm very close with her. she always talk with me. she already died since 2 years ago. during that i still at UTM, and i didnt back to hometown for her graving ceremony.

i have my reason because at that time i have an exam. she died at my home. one week before she died i have a chance met with her during semester break. i'm felt so bad because didnt back at that time.
deep in my heart i love you my grandma. alfatihah to her. she always say to me,that one day i''ll become successfull person.

Monday, November 23, 2009

~77~

i dont like this number,

hopefully one day this number will dissappear forever from my life.

yeah..it will take time to avoid this number,

but i will try my best to reach my goal.

it really need my willingness, my effort, my sacrifice, my strength, my passion etc.

insyaAllah the day will come to me. amin..

Friday, November 20, 2009

~charity program~

akhirnye setelah 3 minggu, rumah anak yatim yang akan kami kunjungi telah pun di pilih iaitu " rumah amal limpahan kasih"bertempat di puchong. semalam telah pun hubungi pihak rumah amal tersebut dan berbincang dengan puan norhayati. terima kasih untuk puan norhayati atas kerjasama anda.

pihak rumah amal menyediakan 30 orang untuk program kami termasuk lelaki dan perempuan sekolah rendah dan juga menengah.semalam sewaktu menelefon puan norhayati sebak terasa kerna apabila dia mengatakan bahawa elakkan membuat aktiviti melibatkan makanan kerana katenya mereka sangat menghargai makanan.kadang2x mereka tidak cukup bahan makanan. kemudian apabila ditanya berkaitan bantuan yang boleh kami berikan die menyatakan hasrat kalau boleh dermakan buku2x untuk tadika kerana ramai diantara anak2x tersebut masih tidak reti membaca dek kerna kekurangan bahan bacaan. aku rasa amat tersentuh dengar cerita puan tersebut. sesungguhnya dengan pendidikan lah dapat membantu mereka apabila dewasa kelak jika tiada pendidikan mereka akan berada dalam kesusahan.

untuk mengetahui lebih lanjut mengenai rumah amal tersebut disertakan link ke website rumah amal tersebut.
http://rumahanakyatimlimpahankasih.blogspot.com/

Thursday, November 19, 2009

~lagU uNtukMu~

semalam secara kebetulan sewaktu menukar ke channel tv 9. ade program budak nyanyi. lagipun channel lain tiada cerite best so layan lar cerite tu. cerite tu adalah idola kecil 2. pastu agak best dan masyuk bile dengar budak ni nyanyi lagu meet uncle hussin iaitu "lagu untukmu". siyesly penyampaian lagu oleh budak ni sangat bagus dan aku mendengarnye berulang kali. secara x sengaja minat plak ngn idola kecil 2 nie.hehehe

video

Wednesday, November 18, 2009

~adoyai tiket oh tiket~

ni berkenaan tiket balik kampung sempena hari raya haji yang bakal menjelma tidak lama lagi.di khabarkan hari raya haji jatuh pada hari jumaat minggu depan. so plan hari khamis mau balik ke kampung.kemamang kite.hehee

pastu rileks jer lar kan. thinking positif punye pasal merana hidup. setahu aku lar kan. budak2x ipt tngh cuti sekarang nih. so mesti x clash ngn diorang. tu pendapatan aku lar kan. pastu semalam baru terhegeh2x nak cari tiket. tnye trasnasional da abes. mutiara express pom da abes.sani express pom da abes. mangkuk tandas punye tiket. sume habis. yang ade hari rabu jer. xkan lar mintak cuti rabu ngan khamis. ish2x..sesuke hati jer..

pastu setelah sekian lame memikirkan masalah ini. aku dengan berat hati mengambil keputusan tuk beli jer tiket ke kuantan. nanti da sampai sane bole suruh ery (adik aku) amik. umm...nice idea. pastu pergi lar ke kaunter transnasional kt putrajaya presint 9 kot. murah giler hargenyer. 22hengget jer.

tapi bas nye naek puduraya. tempat yang sentiasa dikerumuni ramai orang. aku mmg x suke tmpt camtuh. so xper lar. da desperate sngt kan. sape suh rilek2x beli lambat. haha..padan muke

naek kat puduraya pukul 11.30 pagi. so hari khamis cuti lar. sebenarnye ade kol 9.30pg, 10, 30 pg & 11.30 pg. memandangkan nk selamat amik yg paling last. perjalanan ke puduraya kene fikir gak. tau2x jer la komuter kan.

plan 1:
bas dari rumah ke ktm serdang. (20 minit). RM 1.50
ktm dr serdang ke bandar tasik selatan(5 minit).RM1
bandar tasik selatan ke plaza rakyat(15 minit) RM 2
total mase= 40 minit + tunggu komuter (almost sejam)
kos= rm4.5

plan 2:
naek kete ke putrajaya sentral(10 minit) free
klia express ke kl sentral (20 minit) rm9.5
tren ke plaza rakyat (20 minit) rm2
total mase = 40 minit + tunggu tren (almost sejam)
kos = rm11.5

so keputusan nye akan guna plan 1 untuk ke puduraya. bergerak dari rumah pukul 10.30pg.

Tuesday, November 17, 2009

~semalam punye citer~

semalam ade interview invitation kt shah alam. apply dari job malaysia. mule2 plan memang tak nak pergi. memandangkan tempat interview tu dekat dengan ofis keyo. so aku pun berminat lar nak pergi.

so pukul 9.30 aku terus ke putrajaya sentral. naek klia express terus ke kl sentral. dalam mase 20 minit da sampai ke kl sentral. walaupun tiket nye sedikit mahal tapi berbaloi kalau nak kejar mase. pastu beli tiket komuter ke batu 3 . hari tu bernasib baik. tak perlu tunggu lama terus ade komuter. jauh jugak perjalanan. ade 9 stesen tuk sampai ke destinasi.

apabila da nak hampir sampai ke batu 3, aku call keyo. die terkejut sebab cepat sngt sampai. pastu die kate sedikit lmbt sebab jam. lagipun hujan lebat. x samapi 10 minit aku tunggu keyo pun sampai dengan kete kelisa. pastu terus ke tmpt yang aku nak interbiu.walaupun beberapa kali tersalah masuk jalan. tetap cool.

apabila sampai mase nk di interbiu ade 2 orang yang masuk. laki dan pompuan. mybe laki bini kot. pastu cam bese lar kan. cume x puas hati nye die nak komplem psl silibus yg UTM bg. die kate cam hampeh. dahlah satu subjek 3 kredit hoour. die kate dulu die bljar satu subjek 1 krdt hour. pastu cam2x die komlen. aku da rimas da ni. da lar salah info. die iklan kt jobmalaysia nak cari komputer engineer. tp bile tnye keje more to electrical.3 phase, 1 phase, tnb. mslh skunk ni sape yg mangkuk. pastu tnye name sorang prof madya kt utm. lec FKE. aku ckp lar x kenal sbb bukannye 3 orang je lecturer kt FKE. pastu nak condem lg cam aku ni x kenal lec. ish aku da panas nih.. pastu aku cakap saya x minat lar keje nih. pastu da setel. kang senang. membazir mase aku jer datang.

lepas aje interbiu bangang tuh g makan ngn keyo. ingt nk belanja die. tp die da bayar. so laen kali lar erk..hehehe..bole tahan gak harga makanan kt sane.xde lah mahal sangat. pas makan jam da pukul 1.30 ptng. keyp masuk keje kol 2. so die drop aku kt ktm batu 3 die terus masuk keje.

aku pon same lar. dr batu 3 pergi ke kl sentral pastu terus ke putrajaya sntral. bile sampai opis naseb baek boss x masuk lg. so selamat lar hari tu. x mintak cuti pom.hahaha..

Monday, November 16, 2009

~karnival kerjaya PWTC~

pada peringkat awal perancangan adalah hendak pergi melawat karnival kerjaya di pwtc. ajak lar encik keyo pergi sebab budak2x ni ade plan nak pergi tempat laen. so berjanji lar dengan keyo untuk berjumpa di kl sentral.

pukul 12 30 sampai di kl sentral. keyo yang tiba awal buat muke. siap perli "ko dtg naek beskal ker".. aku tersengih2x.sedar silap aku sbb lambat..hehe...bile da sampai breakfast merangkap lunch skali di MC D kt kl sentral tuh.lepas makan rasa macam malas nak pergi ke pwtc. keyo pun sama siap cadangkan tukar plan ke mid valley. tp memandangkan niat asal nak pergi karnival kerjaya tu, gagahkan diri ke sana. sampai je pwtc terserempak ngn didi (boyfren si anizah). pastu register. masuk jer ka dalam terserempak dengan mie ngn fariza (mie housemate aku). pastu x sampai 30 minit da kuar. pastu terus ke KLCC. serta merta segar terus.

aku pun ade plan nak jumpa dengan kazen kt KLCC sebab ada hajat yang perlu ditunaikan. kene belanje kazen makan kfc. lepas makan tengok jam masih awal. xkan da nak balik. tibe2x idea nk tngk wayang muncul. keyp nak tngk cite 2012.aku da tengok cite tu. so aku ajak tngk cite phobia 2x.

walaupun phobia 1 tak tngk tp nak gak tngk phobia 2. sebab tngk trailer die sangat best. lagipun orang cakap phobia 2 xde kaitan ngn phobia 1.so bole lar tengok.sekali dalam panggung tersentak2x jantung. asyik terkejut jer. mslhnye bukan aku sorang. semua dalam panggung termasuk keyo. pada peringkat awal jalan cerita nya seram. tapi di saat2x akhir di selangi dengan lawak jenaka. tp cite ni memang best..layan giler..pastu kol 9.30 naek komuter balik ke serdang. dan keyo balik ke shah alam.

Friday, November 13, 2009

~ diari online~


wow..sound like interesting when heard about online diary. i like record everything we have been through in diary. but my problem is i dont like to spend time writing on the book. that why i create blog. so i can put everythng in there. but only general story. because for secrect and privacy cannot lar. because it can read by many people.

then just now i found this application. where we can write our story by online application. so dont need to bring our diary book to everywhere. juz by laptop or phone we can update our diary's. just now register and try the applicatiom. by the way i still cautious to write private story in there because donno either the application can read by other or anyone. so right now still in trying process.

this is the link for the application. if interested you can try it..
http://www.diariharian.co.cc

Thursday, November 12, 2009

~ tak HOT lg~

setelah sekian lame membuat perancangan untuk membeli kipas, akhirnya semalam berjaya juga akhirnya.dengan harga RM59.99 kipas itu menjadi milik ku. tempat kipas di beli adalah di Giant kajang. oleh itu sekarang sudah tidak HOT lagi. sentiasa COOL..hehhee..

semalam buat pertama kalinya tidur di dalam bilik setelah sekian lama berpindah ke rumah tersebut. memang tidak dapat tidur nyenyak mungkin kerana tidak serasi tidur di tempat baru. lepas ini operasi memindahkan komputer milikku ke dalam bilik.

gembira tak terkata setelah kipas berjaya ku miliki. sekian saja...

Wednesday, November 11, 2009

~blog oh blog~

tension plak aku rse. nak komen kat blog kawan2x x dapat. kat blog sndiri pon x dapat. so solution nye tukar lar skin blog. then hopefully everything setle after change it. but still the same. already tried so many thing include setting, comment moderation etc. still no change..hohoho..by the way after dis da x dapat komen kt blog lar jawabnye..huhu..

Tuesday, November 10, 2009

~ngantuk~

adoi..mengantuknye di saat ini. sampaikan boleh terlelap semasa membaca VB. huhu..padahal semalam tido awal. tp kenapa still rase mengantuk. huhu.

hari ini sudah masuk hari selasa, 10 nov. terasa sangat pantas masa berlalu.. kalu masih dizaman belajar akhir2x bulan mcmni cuti akhir semester. so sume student IPT cuti balik kampung. kenapa kerja xde cuti macam cuti di zaman belajar. rase cam nak pergi melancong sambil merehatkan minda. tp bajet tak cukup. huhu..next time lar.

petang ni ade mitim pasal charity program. bile pasal charity nih msti kuar idea pasal rumah anak yatim takpun rumah orang tuh. tp dah lame aku berangan nak buat amal dengan anak yatim.harap2x charity program yg akan dibuat berkaitan dengan anak yatim. papepun kene tunggu mitim petang nih.

jam da pukul 5 petang. semangat kerja da xde. cume ingt nak balik jer. huhu..

~kepadaMu kekasih~

lirk pilihan adalah kepadaMu kekasih, nyanyian Mnasir:

KepadaMu Kekasih
Aku berserah
Kerana ku tahu Kau lebih mengerti
Apa yang terlukis di cermin wajahku ini
Apa yang tersirat di hati
Bersama amali

KepadaMu Kekasih
Aku bertanya
Apakah Kau akan menerimaku kembali
Atau harus menghitung lagi
Segala jasa dan bakti
Atau harus mencampakku ke sisi
Tanpa harga diri

Hanya padaMu Kekasih
Aku tinggalkan
Jawapan yang belum ku temukan
Yang bakal aku nantikan
Bila malam menjemputku lena beradu

KepadaMu Kekasih
Aku serahkan
Jiwa dan raga
Jua segalanya
Apakah Kau akan menerima penyerahan ini
Apakah Kau akan menerimaku
Dalam keadaan begini

Monday, November 9, 2009

~janda baik ke port dickson~

entry kali ini bertajuk "janda baik ke port dickson". ia berkaitan dengan program berkhelah yang dicadangkan oleh budak-budak GREAT 4 ni. pada peringkat awalnya lokasi awal adalah di air terjun jada baik.

memandangkan banyak kes lemas yang berkaitan dengan air terjun maka kami menukar ke lokasi lain iaitu pantai port dickson. (padahal kalau da ajal tak kemana). oleh itu program ini berjalan lancar pada hari semalam iaitu 8 november 2009 bertempat di pantai port dickson.

jumlah semua peserta adalah 13 orang kerana ramai yang tidak dapat menyertai kerana perkara- perkara yang tidak dapat dielakkan. bertolak jam 8.30 pagi dan sampai di port dickson dalam jam 9.30 pagi.

sesampainya di sana kaum kaum hawa menyediakan tempat, menyediakan makanan manakala kaum adam pula menghidupkan api untuk BBQ. kami tidak mandi manda dikawasan tersebut kerana airnya surut. setelah selesai BBQ, makan, bergelak ketawa kami pun berkemas. menuju pantai bersebelahan iaitu teluk kemang kerana disitu pantainya lagi lawa dan banyak permainan di sediakan.

bercakap pasal mainan. aku memang excited nak naik "banana boat ". setelah berbincang semua berminat untuk bermain "banana boat" itu. bayaran untuk seorang adalah RM15. apabila asmpai ditengah laut kitaorang dijatuhkan kerana pemandu boat membuat selekoh secara tiba tiba. memang seronok walaupun agak penat. sebanyak 3 kali kejadian jatuh menjatuhkan. kat bawah ni di sertakan gambar "banana boat" untuk tatapan.lebih kurang jam 5.30 petang kitaorang bertolak balik. dan sampai dirumah jam 7 malam. badan masih terasa lenguh- lenguh tetapi kerja mesti datang..hehe..

Wednesday, November 4, 2009

~duhai bonda~

tadi mase pilih lagu kat youtube. aku menaip duhai bonda. sekali keluar lagu nasyid. aku pun menghayati lagu tersebut. dan aku suka lagu tersebut dan terus mencari liriknye di google. disini disertakan sekali lirik lagu tersebut.

Duhai Bonda
Album :
Munsyid : NowSeeHeart
http://liriknasyid.com


Bagai kerdipan lilin yang berkilau, bercahaya
Menggantikan mentari terangi malam nan gelita
Membakar diri pun membeikan cahaya
Membiar diri musnah terlebur
Korban segalanya penuh rela

Biar dimamah arus usia
Tidak pernah kenal derita
Bagai sungai kasih yang mengalir
Tiada penghentiannya, tak bertebing

Duhai ibunda kaulah anugerah istimewa
Berkorban jiwa raga redahi hidup nan mencabar
Berusaha dan sabar dalam mengharungi derita
Hidupmu penuh ranjau meniti kepayahan yang tiada kesudahan

Tidak sekali mengharapkan dibalasi permata
Cukup engkau rasa bahagia
Lihat anak-anakmu berjaya
Kau penawar hati duka
Walau hatimu terluka
Engkau ibu engkaulah bapa
Pabila ayah tiada

Hanya Tuhan saja yang dapat membalas jasamu
Kerana Tuhan saja yang tahu penderitaanmu
Wahai bonda

~malaysia boleh~

malaysia boleh!!!!..
itu lah yang dapat aku ungkapkan setelah melihat satu iklan keluaran tempatan yang sangat mengagumkan hasilnye. iklan yang aku maksudkan adalah "everyone connects" kerjasama dengan TM.

yang lebih menariknya lagu tema iklan tersebut adalah dari kumpulan bunkface. ku sangkakan lagu dari simple plan ke, green day ker. rupa2nya dinyanyikan oleh anak muda tempatan. enjoy the ad.

video

Monday, November 2, 2009

~enemy was our best friend~

assalamualaikum..back to work. setelah 3 hari merehatkan diri dirumah bersama keluarga. sebelum tu nak cite pasal tok wan ku. kesian betol aku tengok die. asyik mengerang kesakitan. cuti lepas pun aku banyak luangkan mase bersama die. dulu ingtkan die kene angin ahmar. tp bole plak kaki die gerak. then ade rasa sesuatu mencocok2x dalam kaki nye. tido malam x lena asyik mengeluh sakit2x..

kesian nye lar tok wan aku. umur die lebey kurang 60 lebey. so ade lar panggil ustad datang tengokkan tokwan tu. kalu kene angin ahmar xde plak rase sakit2x. so setelah di teliti oleh ustad tersebut die mengatekan bahawa ade makhluk halus yang menumpang di badan tok wan ku.makhluk itu tidak bertuan. so mintak bantuan ustad tu memisahkan tokwan dari makhluk tersebut. kurang lar sikit penderitaan die mase aku nak pulang ke sini hari tu. moga2x tokwan sembuh dari segala penyakit...

tu kisah tok wan aku. ni kisah mak aku pulak. sepanjang aku balik asyik lemah tubuh dan terbaring. aku pun pelik kenapa dengan mak aku nih. die kate hari ini nk pergi scan batu karang dalam perut nye. harap2x batu karang tu dah xde. amin...

tapi bukan tu main of the story. tajuk diatas lahir apabila menonton drama di televisyen. lupe cerita ape. tetapi antara petikan skrip nye adalah :
"musuh itu pada awalnya adalah kawan karib kita"

petikan ini pernah terjadi dalam hidup aku. dimana mempunyai seorang kawan karib ketika di sekolah rendah. dan akhir nye bergaduh sehingga bertumbuk antara satu same lain. punca kes ini adalah mulut orang ketiga yang mereka cerita kepada kawan karib aku mengatakan bahawa aku mengutuk dan menghina keturunan kawan karib ku tersebut. sejak dari itu kami bermusuh dan tidak bertegur sape. walhal sebelum itu kami sangat rapat.
p/s:moral of the story:
1. jaga persahabatan seelok2xnye
2. jangan percaya kata2x anasir luar dan kaji dahulu kebenarannya
3. sayangilah sahabat anda dengan ikhlas.

Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers