Friday, December 31, 2010

~ sume blogger cakap bende sama~

Assalamualaikum dan salam sejahtera
bila ada kat kampung ni mood pak usin nak berblog memang lemah giler
selemah macam lampu otromen yang bernyala lip lap lip lap tuh


ke lapan lapan adik beradik pak usin sume da ade akaun facebook
start dr yg umur 27 sampai ke umur 7 tahun
kejadian pagi tadi sngt menyakitkan ati
kelakar pom ade
tngh2x syok tido adik yg umur 7 tahun menjerit menangis2x
pak usin bengang lar sbb ganggu tido


pak usin: hoit nape nangis nih?!!!
adik: takleh login facebook


what suppose i do?
die x connect broadband lagi
mane bole connect internet
adehhh....babeeekkk (*tiru ayat mr tikus)

sume blogger ucap bende yang sama
ucap heppy new year
bak kat mz hany
x perlu nk celebrate newyear nih
wat cam bese jer


awal muharram xde lak plak nak bising2x
padahal tu lagi penting
pape je lar..
adios lar
ujan lebat sekarang ni 
pak usin melaporkan dari kemaman

Sunday, December 26, 2010

kapong maner?

assalamualaikum dan selamat petang pak usin ucapkan

semangat punye pasai
kat hanpong pom update blog
sebab tu pak usin sayang hanpong pak usin ni.hehe
mesti korang jeles kan

esok insyaallah pak usin balik kapong
kapong mane????
Kemamang kiter lar..hehehe

insyaallah lepas setel interview esok baru blk
entah kol bpe sudah agaknya

bercuti seminggu dikapong
tahun depan baru balik ke sini balik
bole tido puas puas

huwarg ngantuknye
mau tido
adios
akhiri dngn salam

Friday, December 24, 2010

~mak cik dan pemuda~

the story begin.................


di sebuah kampung
ada seorang makcik sedang berkemas2x barang seperti untuk pindah
kebetulan si pemuda lalu dan ternampak makcik yang sedang sibuk itu
lantas menegur makcik tersebut


pemuda: nak pindah ke makcik?


makcik: yer nak. mak cik da rimas duk kampung nih
sejak kehadiran seorang pemuda bernama Muhammad
die tu gila orang nye


pemuda: mak cik nak pindah ke mana?


makcik: entah lah. kemana mana lar
yang penting hidup aku taknak berjumpa si pemuda gila tersebut


pemuda pun turut sama menolong makcik tersebut berkemas barang2x nya
kemudian menolong makcik tersebut berjalan mencari kawasan penempatan baru
tanpa tau destinasi hala tuju



keadaan sekeliling padang pasir dan tersangat lah panas

kemudian makcik mencadangkan berehat kerana kepenatan
si pemuda tersebut yang kasihan kan mak cik tersebut berlari pulang ke rumah mengambil khemah
kemudian pasangkan khemah untuk makcik tersebut
patah balik ke rumah mengambil makanan untuk mak cik tersebut


kemudian makcik tu pun bertanya:


makcik: ko tinggal di mana nak?


pemuda: saya tinggal di rumah pemuda gila yang makcik cakapkan tu


makcik: ko orang kanan die ka?


pemuda: saya Muhammad  yang makcik maksudkan tadi


terdiam makcik tersebut dan terus memeluk islam, dek kerana terpegun dengan akhlak Muhammad


p/s1: muhammad yang di maksudkan adalah nabi kita
p/s2:moral of the story pikir sendiri lar 
p/s3: pemuda dituduh gila kerana bercakap tentang Allah

~last day keje~

cewah..
tajuk pak usin nak gempak jer kan
mentang2x lar pak usin da nak start bercuti
last day pak usin keje untuk tahun 2010 lar..hihihi


kawan2x pak usin sume kene keje minggu depan
especially lian* kawan pak usin yang baru tunang tu
mesti die jeles dapat tau pak usin start cuti start esok sampai tahun depan.kih kih kih..



kepada yang bercuti pak usin ucapkan selamat bercuti

yang tak dapat bercuti pak usin ucapkan padan muke korang  takziah



Thursday, December 23, 2010

~itew akit angan~

haha..semekom sume
dek kerana pengaruh mr tikus
itew pom nak uat cite cam iyer
mesti akit jiwe alu orang bace
hahahaha

angan itew akit ebab epit ekat itu ete
(tangan kite sakit sebab tersepit dekat pintu kete)
dop ayer ase ebab esor2x pom leh epit agi
(x percaya rasa sebab besar2x pom bole tersepit lagi)
engok lar alam ambo nih
(tengok lar dalam gambar nih)
akit wooo..enyut2x ase..cam xleh idor alam ni
(sakit woo...denyut2x rasa cam xleh tidor malam ni)

 
asik aik ade ubat amat
(nasib baik ade ubat gamat)

~what do you think?~

pak usin nak bercerita
standard lar orang berstatus pak cik2x ni suke bercerita


ada seorang orang gaji yang bernama man
bekerja dengan seorang orang kaya
selepas sign kontrak 
bermulalah hari sebagai  sorang orang gaji
sebelum dapat kerja tu
man betul2x berjanji akan kerja dengan rajin dan sepenuh hati


orang kaya tersebut mempercayai kata2x si man
hari pertama man tidak buat apa2x kerja
malah meminta dari orang kaya tersebut belikan die katil yang lebih selesa 
sebab katilnya single dan tilamnya tidak empuk
tuan rumah tunaikan hajat man


hari kedua si man masih tak buat kerja
kemudian dia meminta agar tuannya belikan pakaian baru untuk nye
tuan rumah tanpa banyak soal belikan pakaian baru untuk si man
walaupun man masih belum membuat apa2x tugas sebagai orang gaji


hari ketiga pom sama
man melepak seharian di rumah seperti tuan rumah
dan minta tuannya belikan blackberry
tuan die belikan blackberry torch tuk man


hari keempat
man mula keluar bersiar2x ke shopping kompleks
sambil memakai pakaian baru dan bertemankan blackberry nya
24 jam duk update status kat fb




hari kelima man meminta tuannya belikan superbike
sebab die penat kuar jalan2x naik teksi
tuannyakan belikan die superbike baru
tapi man masih belum bertugas sebagai orang gaji sejak dari ari dia sign kontrak


begitulah seterusnya hari hari man
dia meminta laptop & broadband sebab nak berfacebook katenya
kamera dlsr pom die dapat


setiap permintaan man ditunaikan
tanpa banyak songeh

rumah orang kaya tersebut bersepah2x sebab orng gaji nye tidak buat kerja rumah

kemudian tuan rumah tersebut ambil orang gaji baru
malangnya sama juga perangai orang gaji tersebut


so the question is what do u think about that orang kaya?










perumpaan di sini adalah kita sebagai man
dan tuan yang kaya itu adalah pencipta kita


sekian wassalam

Wednesday, December 22, 2010

~TMB vs TNB~


entry di tengah malam
Assalamualaikum dan selamat sejahtera
sekarang ni pak usin dalam mood bercuti panjang
for u oll infomation
Telekom Malaysia akan bercuti start 24 Disember - 2 januari
ini bermakna pak usin akan mula bercuti jumaat ni sampai lar tahun depan....hehe
 abang pak usin bgtau nak pegi somewhere ngn family 26 aribulan
sebab sume adik beradik pak usin cuti
yeeahhhhaaa...seronoknye
pak usin plan nak balik kemaman ari jumaat or sabtu
 


tibe2x lak ada emel masuk
suh datang assessement tuk position executive kat TNB
adeh..da lar ari isnin 27 hb
adoyaiii TNB ni
kaco daun betol lar

so pak usin still belum buat keputusan samada nak join family pergi berenjoy sakan 
ataupun pegi asessment bunguks tu....adehhh


tapi sedey lar jugak kalo tak dapat join
bukan senang nak dapat cuti same2x ngn adik beradik laen


ada kawan2x pak usin ckp kalo takde kabel takyah pegi TNB tu
membazir minyak kete & masa je pegi
ada gak yg kate pegi je lar
mencuba rezeki


bile pikir2x balik kerja ngan TMB da ok da
tapi kan.....
gaji TNB lagi ok


sangat obvious ketamakan pak usin...heheheh

p/s: TMB=telekom malaysia berhad
TNB= tenaga nasional berhad

~pak usin jeles betol lar~

pak usin tengah jeles nih
makin di layan perasaan ni makin jeles jadinya

bile benda ni jauh2x pak usin takde rasa apa sangat
tapi bile melibatkan orang dekat2x ngn pak usin hah itu yang membuak2x perasaan tu

baru2x ni ade kawan pak usin
nama die dirahsiakan yer
die ni kawan pak usin lar
selalu lepak kuar minum makan basuh baju sama2x
tapi tibe2x die da bertunang
tak caya plak rasa sebab si liyana ni nampak x matang pom
ni kan plak nak jadi bini orang dan seterusnya jadi mak orang..

yang terbaru plak
ada gambar kat facebook
yang diupload oleh si perempuan nih
gambar die bertunang
masalahnya tunangnye itu housemet pak usin
dekat kan ngan pak usin??

pastu dlm bulan disember ni pom same
ada lagi sorang housemet pak usin nak tunang
adehh..sume nak tunang
xmenyabo2x nak kawen,.hehehe

2 orang housemet & sorang teman basuh baju da tunang
kan dekat2x ngan pak usin

papepom da sampai seru kan
pak usin doakan yang terbaik lar buat diorang
semoga bahagia sokmo

adios

Tuesday, December 21, 2010

~pak usin heppy sangat skrng nih~

buat masa ni pak usin rasa sangat happy
sehappy happynya

tiba2x je rasa happy
tengah baring nak tido da nih

eh happy nye

happy.........:)
hati rasa tenang giler
lapang giler
tak tau kenapa
rasa cam lega giler
dan macam2x lagi lar

~ aku da sembahyang...ko? lantak lar~

pak usin nak bercerita satu kisah nih

ada sorang mamat nih
solat 5 waktu x penah miss
tp die smyng kat bilik die jer
baca quran toksah ckp lar tiap2x malam bace
pose sunat plak seminggu 2kali die pose

pendapat si mamat ni cmni:
"aku x kisah pom pasal orang laen
orang laen xnak sembahyang lantak diorang lar
kubur asing2x hokey
none of my bisnes"

what we can say about him?

dalam Al-quran ada sebut yang berbunyi
" tidak sempurna imam seseorang selagi ia tidak mengasihkan sesama makhluk"

bile si mamat ni x kisah kan pasal orang laen
maknanya die x sayang kat makhluk laen
sempurnakah imam beliau?
selain dari itu solat bersendirian beliau sempurnakah
walhal solat yg sempurna adalah solat berjemaah


pak usin terpikir
adoyai...
teruknya diri pak usin nih
solat 5 waktu pon x sempurna
bagaimana plak tahap imam pak usin nih

tapi takper
pak usin akan buat slow2x
lame2x insyaAllah Allah akan bantu pak usin untuk jd yang terbaik

sharing is caring

Monday, December 20, 2010

~tak nampak penghujungnya~

hari2x pegi ke sekolah
luangkan banyak masa buat latihan
tiap saat tiap masa ulangkaji pelajaran
kemudian sambung ke peringkat universiti
kemudian smbung ke master, phd dan seterusnya

pada awal persekolah kita tak tahu penghujung nye kan
kita masih belum tahu adakah kita akan berjaya bile lulus dngn cemerlang
kita pun tidak tahu apakah kita akan dapat kerja yang bagus da abes belajar nanti
tapi hari demi ari kite terus berusaha
walaupun kita belum nampak apakah penghujung nya usaha kita

tapi jiran2x bgtau bljr rajin2x
nanti dpt masuk u,
graduan universiti mudah dpt kerja bagus
contoh anak jiran berjaya kerja goverment bile keluar universiti

daripada cerita2x dan pengalaman orang tu menjadikan pembakar semangat untuk kita terus dan terus menuntut ilmu sehingga keluar universiti
lama kelamaan keyakinan dlm diri kita hadir dari cerita2x dan pengalaman tersebut
walaupun pd awalnya kita tidak tahu ape2x yang bakal kita tempuhi di hari muka
tapi keyakinan bahawa hidup akan berjaya bile kita belajar rajin2x
akhirnya kita bergerak ke arah itu

sama la juga dengan amalan kita
hari demi hari kita kena beramal
perintah Allah kene patuh
larangan Allah kene tinggal
setiap salah yang dibuat dapat dosa
setiap kebaikan diberi pahala

kita pom tak tahu apakah keadaan kita di masa akan datang
apakah nasib yang menunggu kita di masa hadapan

bila tidak tahu penghujungnye, maka tidak hadir keyakinan
so kita samakan dengan kisah diatas
perlukan sesuatu untuk hadirkan keyakinan pada semua itu
banyak cerita sahabat2x Nabi Muhammad saw,kisan nabi sendiri, pengalaman kaum2x terdahulu semua ada cerita

oleh sebab itu kene luangkan masa dengar kisah2x nabi dan para sahabat
selagi masih di beri kesempatan
rebutlah peluang tersebut
sementara nadi masih berdenyut
sementara helaan nafas masih dihembus
sementara mulut masih boleh berkata
sementara kaki masih bole melangkah
sementara mata masih terbuka

niat penulis adalah untuk mengislahkan diri sendiri

diwaktu yang getir ini
paksaan perlu kita lakukan dalam untuk solat berjemaah, sertai majlis ilmu, etc
dan dengan harapan satu hari nanti
keikhlasan akan hadir
dan bimbanglah anda paksaan dan keikhlasan tidak di buat
ajal datang menjemput diri
nauzubillah minzalik
kerugian yang kekal selama lamanya bakal ditempuhi

sekian wassalam

~percaya kat mulut jer~

Assalamualaikum dan selamat pagi

pak usin tengah tensen nih
last week dapat emel
ada site survey ngn kontraktor arini kol 10 pagi kat subang jaya
pak usin smpai kat sana kol 10
orang nya xde pom
bile pak usin call
diorang kate da pegi kelana jaya
siap tnya balik buat pe pegi subang jaya
pak usin masuk opis cek lar emel
padahal terang lagi bersuluh dlm emel tu ckp suh berkumpul kat subang jaya
pak usin bersabor jer lar

tajuknye "percaya kat mulut jer"
ape dia tuh
percaya kepada benda2x ghaib lar
contohnye dosa dan neraka
balasan dosa adalah neraka
semua percaya buat jahat dapat dosa
tapi pada hakikatnye percaya ker?

pak usin sendiri masih tercari2x hakikat semua tuh
kalo nak kate pak usin percaya
pak usin takkan buat dosa
sebab takut akan balasan dari dosa

sebagai contoh
orang kate pagi2x kena panaskan enjin 5 minit
kalo tak nanti enjin rosak
pak usin yang percaya ni pagi2x melangguk tunggu 5 minit
besenye x smpai pom 5 minit

perbandingan ngan dosa plak
nabi cakap tengok aurat wanita berDOSA
so pesan baginda kene rendahkan pandangan mata bila berdepan ngan wanita
sebab kalo tengok nanti dosa
hakikatnnya pak usin tak buat pom sume tuh
terbeliak mata bile tengok wanita
astargfirullah

tapi kita wajib percaya benda2x ghaib nih
banyak benda ghaib yng kita kene percaya
seperti Allah, malaikai, pahala,syurga, neraka, dan lain lain
sekian wassalam..
pak usin pun tngh cube nak masukkan hakikat ni dalam diri pak usin
sama2x kita berusaha ye
ok lar pak usin nak kuar..
adios

Sunday, December 19, 2010

~x kisah pasal syiah..anda silap!!!~

Assalamualaikum dan salam sejahtera

semua sedia maklum isu semasa pasal kat mesia ni berkaitan puak syiah
apekebende syiah tuh??

sebelum ni pom pak usin x tahu
dan pak usin xnak amik tau
membazir masa saja
tadi kebetulan ade ustaz bg tazkirah
rupenye penting untuk kite tahu pasal diorang nih

syiah ni adalah satu puak yang mengkafirkan sahabat2x nabi
hanya 5 orang sahabat nabi yang mereka agung2x kan
yang laen semua diorang mengatakan dilaknat leh Allah
antara 5 orang tersebut adalah saidina ali, saidina hussin.* x ingt lg 3 org
selain dari tu diorang kate kafir laknatullah

mereka mengatakan bahawa Al-quran ade 40 juzuk

mereka mengamalkan konsep berpura-pura dalam agama

mereka juga solat
tapi hanya 3 waktu
dan pastikan jangan benarkan puak ini menjadi imam
kerana mereka adalah bukan islam

iran adalah negara yang mengamalkan syiah
oleh sebab itu mereka berkawan dengan pihak kafir amerika
bahkan ustaz mengatakan amerika xkan serang iran
sebab mereka adalah sama

walaupun kita tahu iran ada senjata nuklear
tapi amerika takkan serang

tetapi bila negara iraq yg amalkan assunah jamaah disyakki membuat senjata nuklear
pihak amerika tanpa pikir terus menyerang iraq

iran membuat nuklear
dah siap sampai ke tahap testing
tapi amerika takkan serang iran
kerana mereka sehaluan menghancurkan islam yang berpandukan alquran dan sunnah nabi muhammad saw

untuk yg lebih detail sila bertanya ustaz atau para ilmuan yang bertauliah
kerana bende ini sangat penting

seramai 200 orang ditangkap baru2x ni di gombak
terlibat ngn puak syiah
astargfirullah
ni lah yang kita perlu risau kawan2x
agama islam diserang dari semua sudut

sekadar berkongsi

sekian

Saturday, December 18, 2010

~pak usin sakit ~

salam n selamat tengahari

ari jumaat pak usin mc
tibe2x pagi pagi sakit gile bahu belakang
adehh..

pastu arini plak sakit leher plak
wat happen to me..adehh..

nak cari pakcik tukang urut lar
ktne erkk..

Thursday, December 16, 2010

~pak usin take over~

Assalamualaikum dan salam sejahtera
mulai dari saat ini
blog ini telah di take over oleh pak usin plak harap maklum

pak usin nak cite satu bende
pak usin nak bela arnab
aritu balik kampung
dengan penuh semangat berkobar2x
pak usin kerah anak2x buah yang kat umah tu (4 orang budak kecik terdiri dr adik ngn anak kazen)
pegi kutip kayu2x yang kat sekitar umah
pak usin siap bawak balik jaring lagi

pagi tu pak usin bersama konco2x memulakan kerja
ketuk sana ketuk sini gali sana gali sini
pastu mak pak usin keluar " napa buat kt situ nanti panas lar, buat la bawah pokok"
terus pak usin buat muke (^..^)
pak usin x suke tau kalo orang tegur keje pak usin

teruskan keje ketuk mengetuk
pastu da siap
rupenye SANGAT buruk
pak usin terima hakikat yang pak usin xde skill wat reban arnab

tut tet tut tet
mendail nombor akak ipar ku
aku suh adik aku yang ckp
"abang chik suh wat balik anak arnab 2 ekor... ape dia??sume da mati sebab banjir?"
adehhh..hancus ati nih

berdesup start kete pegi ke bandar
pegi kedai pet
adoyai susah benor cari kedai pet kat area sana
malangnya xde yg kecik
tinggal mak ngn bapak arnab jer
senget tol arnab
x de family planning lansung

reban arnab yang tak macam reban tu da pom musnah
nasib baek arnab takde
kalo tak mesti terseksa diorang duk dlm reban tu
insyaAllah next time pak usin wat reban yg lawan lagi kukuh
adioous

~makcik dan perempuan yang kena~

Assalamualaikum dan selamat pagi
jam menunjukkan pukul 9.51 pagi
sempat buat entry nih

situasi:
** sedang aku fokus memandu kereta sambil asyik mendengar lagu2x di dicorong radio
tiba2x satu kereta masuk dari simpang dan berada di depan
kereta yang dipandu nye sungguh perlahan
umpama bersiar2x di taman bunga
lantas mulut berkata

1)" adoi makcik, nak bersiar2x naek beskal lar"
2) adoyai.pompuan..bawak lar laju sket

tanpa berfikir panjang itulah perkataan terpacul dari mulut
tanpa mengetahu siapakah gerangan pemandu tersebut
adakah betul ia perempuan atau pun makcik


tapi aku terfikir gak
apakah perkataan yang same dikeluarkan oleh mereka yang bergelar perempuan atau makcik
sekiranya melalui situasi tersebut?
meluak2x isi hati nak tau apa perkataan yang mereka katakan

Wednesday, December 15, 2010

~pena mengalirkan tinta~

dek kerana teguran cik macy

tentang gambar header blog ni
sebatang pena yang tidak bersarung

tak dapat dinafikan
macam macam interpretasi orang bila melihatnya
nampak seperti tidak berkaliber, tidak sedap mata memandang dan boleh dikategorikan orang yang tidak berkemampuan yang menggunakannya
dan ia juga mencacatkan suatu pandangan andai digunakan dalam mesyuarat2x besar atau sebagainya

tapi ada kisah di sebalik pen tersebut
dan merupakan kisah benar

ketika itu ada mesyuarat dengan pihak huawei
dan aku mewakili tm

selepas mesyuarat tersebut aku perlu menandatangani satu borang
kemudian tercari2x aku pen di dalam beg laptop ku
setelah habis zip diselongkar namun tak juga ku temui
aku jenis yang x suke letak pen kat poket baju
then kalo ada mesti aku keluarkan dan letak kat kete
so pastinye semua pen berkumpul dalam kereta
selak bahagian depan terpegang satu bende
rupenye dakwat pen tersebut
masih lagi berfungsi dengan baik
kemudian tanpa fikir panjang aku menandatangani borang tersebut
selesai masalah dan ketika itu pihak huawei tersenyum melihat keunikan pen tersebut

daripada cerita tersebut
ia menimbulkan pelbagai perseption dari orang yg melihatnya
tapi hakikatnya semua orang menggunakan benda yang sama
cume bezanya hanya sarung pen tersebut
ada yang berjenama pilot, kilometrico, carera dan sebagainya

begitu juga dengan kehidupan kita seharian
pada asasnya semua makhluk manusia adalah sama
tetapi menampakkan perbezaan yang ketara hanya pada pandangan manusia

seorang yang berpakaian polis kelihatan seorang yang garang
seorang yang berpakaian peguam kelihatan petah berkata kata
seorang yang berpakaian compang camping kelihatan miskin
seorang yang berpakaian segak kelihatan kaya raya

itulah pandangan di mata manusia
pelbagai pendapat atau persepsi dari penampilan luaran

ketahuilah bahawa walaupun dakwat pen tersebut kelihatan tanpa sarung
tetapi ia lebih berguna dari pen yang mewah tetapi tiada dakwat

benda yang penting adalah isi dakwat tersebut
bukan sarung,warna malah saiz pen tersebut
tetapi tinta yang mengalir itu lah segala2xnya

ketahuilah bahawa walaupun mereka yang kelihatan miskin
tetapi ia lebih berguna dari mereka yang kaya raya

sebagai contohnya seorang petani dengan pengarah syarikat besar
jelas bahawa jasa petani lagi berguna kepada masyarakat sekeliling

itu lah hakikatnya
tidak kita semewah mana kereta seseorang, sebesar mana rumahnya, sebanyak mana duit mereka
tetapi tiada guna andai tidak memberi khidmat kepada masyarakat


~apa yang kat dalam hati kita~

Assalamualaikum dan selamat pagi

syukur Alhamdulillah kita masih diberi kesempatan oleh Allah swt untuk merasai nikmat hidup

ayat2x da macam ustaz plakkan
tapi xper lar
berkat orang kate mana tau jadi ustaz betol.hihi..
tapi memang x dapat nafikanlah hati ni memang keras
bile dengar ceramah mesti jer rasa bosan, rimas, x selesa dan kalo boleh xmo dengar
astargfirullah..


kita umah nabi Muhammad
seharusnya banyak2x bersyukur
sebab umat nabi Muhammad ni spesel
siap Allah berfirman umat yang pertama dihisab adalah umat nabi muhammad
walaupun sume sedia maklum nabi muhammad nabi yang terakhir
tetapi apa yang istimewanye kita nih??
amal makruf nahi mungkar lar jawapannya
nak tau lebey detail tanya lar ustaz tv9

nabi sangat sayangkan umatnye
alah, perkataan ni sume orang dah tau
tapi sejauh mane kita menghargai kasih sayang kekasih Allah ni??

banyak kali da kita dengar bende nih
tapi kene dengar hari2x lar
baru bole masuk dalam ati
macam kita hafal lagu lar
beribu2x kali replay lagu sebab nak hafal lirik

perkataan yang keluar dari mulut nabi ketika sakaratul maut adalah
"UMMATI.... UMMATI.... UMMATI"

subhanallah
ketika nak menghembuskan nafas terakhir masih baginda ingatkan pada hambanya
baginda takda menyebut nama isterinye,keluarganya atau lain lain
tetapi baginda sayang, kasih, rindu, risau pada kita sebagai ummatnye

tapi sejauh mana kita menyayangi baginda
sebanyak mana ingatan kita terhadap baginda
seikhlas mane kita mengingati baginda
tepuk dada tanya iman

sungguh teruknya, zalimnya, sombongnya , angkuhnya, berlagaknya, lupa dirinya kita sebagai ummatnya
terutama sekali insan yang menulis nih
astrgfirullah................

alamak..da 830..kene pegi keje..

caw cin cau

Tuesday, December 14, 2010

*budak oh budak*

assalamualaikum dan selamat pagi

mesti sume budak budak kecik ade cita cita nak jadi engineer, dokter,lawyer,pilot,pensyarah,perdana menteri,CEO,dan sebagainya

best sangat ke profession keje tu
bestnye sebab boleh dapat kumpul banyak duit ,orang kenal,orang respek dll

untung lar dapat kumpul duit yang banyak dalam masa singkat

tapi kebanyakkan engineer,doktor,pilot,lawyer,dll berada dalam kerugian bila mereka lupa tentang agama

tapi sangat respek bila ade org yg berjaya dlm hidup tapi sangat dekat dengan agama
especially bile ade bmw,mercedes mewah tersergam indah parking depan surau atau masjid dan tuannya solat fardhu secara berjemaah.
Lagi respek bile orang tersebut masih muda

malangnya jarang sekali nak jupe sume ni

so cadangkan kepada budak budak kecik agar tambah skit cita cita diorang jd cmni:
lawyer yang beriman
pilot yang beriman
engineer yang beriman
dokter yang beriman

yang penting jadilah hamba yang beriman walau apa kerjaya kita

sekian adios...

Wassalam

Monday, December 13, 2010

~makin hari makin jauh~

Assalamualaikum dan salam sejahtera

macam lagu plak tajuk entry nih :P


mesti orang ingat kita buang tebiat kalo bercakap pasal agama nih

sebagai contoh semalam dalam perjalanan pergi jom heboh bukit jalil

dlm kete ade 2 perempuan,

ketika tngh berborak2x tiba2x azan berkumandang di radio

perempuan 1 bgtau suruh diam sebab tengah azan

lantas perempuan 2 berkata : " alimnya macam ustazah"

aku pom gelak bersama2x dengan perempuan 2

so sekarang

marilah kita luangkan sedikit masa untuk bermuhasabah diri.

semakin meningkat umur semakin jauh jarak antara kita dan Dia

masa kecik, hari2x peluk muqaddam

pegi mengaji quran jadi rutin harian

kehulu hilir pegi menuntut ilmu mengaji quran

selepas membacanya kita cium tanda sayang pada kalamNya

masa kecik2x cikgu ajar solat kat sekolah

kita pom solat siap berjemaah dengan kawan2x lagi

seronok sangat sebab tahu cara solat


itu semua dulu
masa kita masih kecik

sekarang semuanya dah berubah
kita dah besar
semua dah berjaya dalam hidup
tapi malangnya hanyalah kejayaan dunia


quran yang dulunya dibaca hari2x sekarang jarang sekali
terasa sangatlah lama tidak membelek quran
begitu juga dengan solat
solat tidak lagi menjadi kewajipan
solat hanya dibuat sekadar ambil nama bersolat
solat dihujung2x waktu
solat yang sambil lewa
solat yang tidak kusyuk
astargfirullah...

sudah lama rasanya tidak berselawat kepada Muhammad saw
kita lupa bahawa baginda adalah nabi kita
padahal dengan hanya dengan syafaat baginda kita boleh masuk syurga
astrgfirullah.....

semua ini membuktikkan bahawa semakin hari kita semakin jauh
semakin hari semakin lupa kepadaNya


sama2xlah kita berazam untuk kembali ke jalan yang diredha Allah swt.amin

Sunday, December 12, 2010

~tak terfikir plak~

Assamualaikum dan salam sejahtera

sempena awal hijrah
salam maah hijrah diucapkan
tahun baru membuka lembaran
harap2x kan sempena tahun baru ni
diri menjadi lebih baik dari sebelumnya amin....

kisah ni berlaku di pagi jumaat
seorang hamba Allah datang menghampiri dan memberi salam
dan berborak dengan beliau
hari tu cuti sempena cuti ganti besday sultan selangor

antara isi perbualan tersebut:


beliau memulakan dengan memberitahu bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Sesiapa diantara ‘kamu’ yang melihat kemungkaran hendaklah ia ‘mengubahnya’ dengan tangannya, sekiranya tidak mampu…hendaklah dengan lidahnya dan sekiranya tidak mampu, maka dengan hatinya. Dan demikian itu adalah selemah-lemah iman."

dalam hati aku berkata " oh yang ni aku da tau, kat sekolah da belajar dulu.aku ingat lagi"

sambung lelaki itu lagi

sekiranya selemah2x iman itu pun tiada dalam diri kita
apakah gunanya kita di atas dunia ini
sedangkan Allah hanya memandang 2 perkara yaitu iman dan amal
kalau iman takde apatah lagi amal

nauzubillah minzalik
astargfirullah halazim...tersentak aku mendengar kata2x tersebut
tapi itu lah hakikatnya
memang tiada apa2x rasa atau pun usaha aku untuk mencegah kemungkaran tersebut
walaupun benda kemungkaran setiap kali aku nampak

wanita yang tidak menutup aurat, lelaki dan wanita bersentuhan secara haram, berpelukan,
di kaca tv, di panggung wayang banyaknya aksi2x yang dilarang Allah yang dipaparkan
tapi tidak ada terlintas di hatiku untuk mencegah
apatah lagi berdoa dikurniakan hidayah

astargfirullahalazim...

tak terfikir plak sampai camtu sekali
walaupun aku tahu tentang sabda Rasulullah tersebut

oleh itu semoga lepas ni aku akan cuba menyahut sabda Rasulullah,
selemah2xnya berdoa minta hidayah daripada Allah

Tuesday, December 7, 2010

~digsby perfume syedapp baunye~

salam dan selamat malam
kali ni gua nak share satu bende
yaitu perfume baru yang syedap baunye
bertukar selera kepada perfume berjenama digsby
perfume digsby terdiri dari3 jenis pewangi
dan paling syedap baunye adalah jenis bliss
bole la cube :P


cerite ke 2 pula berais skating di kala semua orang menyambut cuti awal muharram
mungkin ade yang kate " ish x senonoh lar diorng nih, sambut awal muharam maen ais skating"
tapi takper
mulut orang biar lar mereka hendak berkata2x
walau dimana kita berada
di rumah ker, di dewan ke, di masjid ker, atas katil ke, mahupun atas ais
yang penting hati kita
bak kate mr syafiq rambut same itam hati lain2x

plan ais skating tercetus dr idea mr amir
tiap kali datang kl mesti die arrange event so dpt berjumpe ngn kawan2x yg laen
nazmi tak dpt dtng sebab wifenye x sihat, azali dan nad plak kerja arinih,azian x sihat
banyak bende2x kelakar berlaku
selama 3 jam berada diatas ais tu
tp x perlu lar dicite..hehe
di akhirnye ngn 2 keping gambar


~ah long cari aku~

jam menunjukkan pukul 10 malam
aku baru je matikan enjin kereta setelah sampai di parking rumahku
tett teee * satu mesej masuk

dan mesej tersebut berbunyi begini
" mizi ko katne? ade ah long cari ko"
mesej tersebut dari housemet aku yang bernama lan

duppp daaap
terus aku berdebar dan berfikir sejenak
bile masa plak aku pinjam ah long
memang time tu aku da fikir ah long tu datang pukul aku
potong jari aku dan silap2x aku mati dibunuh

terus aku membalas mesej tersebut begini
" ah long mane plak nih"
aku menuju ke lif untuk naik ke rumah
apa yang terbayang kat kepala adalah 5-6 orng samseng bersenjata tunggu kat depan rumah
pas kuar lif aku intai perlahan2x ke rumah aku
kelihatan kelibat 2 orang berwajah kecinaan
sedang tunggu depan umah aku


tapi pemakaian diorang tidak menampakkan sebagai seorang gangster atau pun ahlong
aku memberanikan diri menuju ke rumah ku
lantas salah seorang cina bertanya
" u duduk sini ke?"

aku jawab
"yer, kenapa erk"

rupe2xnye diorang nak jupe ngn aku sebab nk mintak kunci rumah sebelah yang kosong
sebab dieorang berhajat nak sewa

cess..aku masuk dlm rumah sambil menjerit name "LAN!!!"
bengong punye housemet
memang aku berdebar giler lepas dapat mesej dier tuh
ish geramnye hanya aku yang tau
rase cam nak je packing barang2x pindah rumah
tapi xde lar sampai camtu skali

kat atas meja ada pizza
kiteorang makan berdua
sambil "ah long " mengusha keadaan rumah sebelah
adehh..memang sengal mamat bernama lan nih
sekian trimas

Saturday, December 4, 2010

~tabley ~

ade orang tabley tengok kete kotor
ada debu sket jer da x sedap ati
terus anta car wash ataupun basuh sendiri

ade orang tabley tengok bilik kotor
sakit mate bile tengok baju suar bersepah
barang2x tak kemas lagi pening kepala
2 kali sari kemas bilik

ade orang tabley baju kotor
sakit hidup bile baju ada bau selain dari bau perfume
2 kali sari duk basuh baju yang sama
sebab bau masakan jiran sebelah rumah

TAPI............


hati yang kotor tak siapa peduli
selalu bersangka buruk, hasad dengki, pendendam, sombong dan sebagainya
takde sape tak kisahkan sume tuh
tragis kan.....

aku laen lar
kete aku kotor selalu
selagi masih bole nampak warna kete tu tak yah basuh

bilik aku pom selalu kotor
baju bersepah2x
selagi masih bole tido memang xyah kemas

baju plak memang banyak kotor
selagi tak penuh bakul baju kotor tu selagi tu tak basuh(*baju aku memang banyak :P..hehe)

hati yang kotor toksah cite lar
dengki sana sini, bersangka buruk kat orang, berdendam pom selalu gak

tapi motif disini nak bagitau
aku nak kemas bilik nih
sebelum tu buat entry dulu..hihihi...

Thursday, December 2, 2010

~sedak ah jadi orang puang~

tobak sedak jadi orang puang
banyok hok spesel
tadi baca surat kabo
rapid kl perkenalkang bas tuk orang puang saje

baru2x ni ade koc LRT hok tuk orang puang saje
pastu ade pulop bas tuk orang puang
sedak ngat gitu

ni ame ade se cadangang
mitok tolong kerajaang wat jalan sebutir khas hok tuk orang puang
sebab ape tau?
sebak orang puang bowok kete slow sangat
gerang sokmo kalo berkongsi jalan ngang orang puang
making ari making banyok dosa aku
huhu..

tapi ade baguh jugok wat gitu
memang aku turut simpati ke orang puang
kalo bab2x public pastu kene pulop bersaing ngang orang laki
papepom usaha kerajaan tu baguh doh
thumbs up skali ke kerajaan
sebagai tanda

Wednesday, December 1, 2010

~bersedih kerana kawan~



salam dan selamat malam

gua baru pas makan ikan bakar kat yunkies hut
sedap bangat makan ikan siakap masak pedas + sotong celup tepung + tomyam ayam
sume tu orang belanje
sebab tu lar sedap giler..hehehe

plan asal tengok wayang ngn member umah
last2x plan cancel
balik dari makan terus singgah pameran MAHA
kepada sape2x yang berada berhampiran
seharusnya pegi lar melawat
pameran tersebut sangat best tuk dilawati

pastu singgah pasar malam
beli air keladi sagu
seriusly ummmppphhhh sedap giler
nextweek nak beli lagi

xde kaitan pom ngn tajuk entry kan..ehehehe..
ni baru nak start

aku tengok cite 3 idiots buat kali ke2
petikan dlm cite tu ade mengatakan :

" kita akan sedih andainya kawan kita gagal, tapi kita akan bertambah sedih andai kawan kita berjaya"

kata2x ni membuat aku terpikir
ada benarnya dan itulah lumrah manusia
sebagai contoh:

aku dan sahabat pergi interview
aku sedih kalo sahabat aku gagal
dan aku bertambah sedih kalo die berjaya

aku dan sahabat buat bisnes
aku sedih kalo bisnes die gagal dan bankrup
dan aku bertambah sedih kalo bisnes die berjaya

panjang plak aku mengarut
ok lar
assalamualaikum
budak iban

Tuesday, November 30, 2010

salam dan salam sejahtera
hari ni kerja gua mengkaji salasilah politeknik
tak dapat gua nafikan sangat lar bosan
salasihal UTM tempat gua belajar pom gua x hingin nak amik tahu
tapi memandangkan gua xde pilihan
nak tak nak kena lar bace
dah kita nak sunting anak dara orang
mestilah kene tahu keturunan keluarga die

bukan aku nak bertunang
tu perumpamaan lar..ish2x..
aku dapat panggilan interview
sebagai lecturer di politeknik
so mesti lar kene tahu pasal politeknik

selain daripada tu
gua kene tahu pasal isu semasa
maklum lar bile berkaitan dengan kerajaan nih
semestinya soalan hangatnye isu semasa
tapi apa isu semasa erk?
menyesal gua jd pemalas
dah lar x tengok berita
pastu baca paper pom malas
huhuhu..menyesal


tapi jangan riso
encik google + mr & miss blogger kan ada
kat sana pom banyak info yang bole diperolehi

antara info yang gua dapat:
1) sukan asia ke 16, 41 pingat, 9 emas, 18 perak, selebihnya gangsa
2)isu pembinaan menara warisan 100 tingkat
3) isu pembinaan jambatan bengkok menghubungkan singapore & johor
4) isu luar negara tentang negara2x arab menggesa US serang iran berkaitan isu nuklear
5) hubungan genting korea utara & korea selatan

umm..tu jer kot yang gua dapat
ade ape2x lagi nak tambah ker??


gua sedikit terkilan
kenapa lar awal sangat die buat
kol 8 pagi tu
adehh...

papepom. doakan tolong doakan gua yer
moga gua buat yang terbaik sampai ternganga mulut penemuduga tuh
hehe..xde lar..atleast dapat menjawab soalan yang ditanya jer..

okies..adios...
wassalam

Monday, November 29, 2010

~waterfall kemensah terbaik dari ladang~

Asssalamualaikum dan salam sejahtera
sabtu lepas berjaya jugak akhirnya plan gua ngn member2x
yaitu ingin mendaki bukit kemensah
tapi pada pendapat gua lar
tahap kesusahan mendaki bukit ni kureng sikit dari bukit broga
tapi kalo dibandingkan gunung ledang lagi lar jauh bezanya (main point gua nak bgtau tmpt2x gua da pegi.hehehe)

seramai 11 orang peserta yang terlibat
tak kenal ngan sume
tapi sume bole wat geng lar

bertolak dr umah kl 6 pagi
lokasi bukit ni sebelah ngn zoo negara
kol 8 kami start hiking
xde rasa panas sebab dilindung ngn pokok2x tebal dalam utan tu

selepas 45 minit peluh bercucuran
akhirnya bunyi sesuatu
gua n geng melompat kegembiraan
bila da dengan bunyi deruan air terjun menghempas batu (bahasa tinggi nih)

tak sia2x gua bangun pagi
dan berjalan 45 minit
bila diberi habuan air terjun yang terbaik dr ladang
perghh..sangat best lar air terjun die
tempat ni masih suci
belom diterokai oleh ramai orang
so kesemulajadianye terserlah terpancar

* abaikan saja bahasa yang teruk tu.gua memang lemah bm

so layankan aje lar gambar yang disnap oleh mr didi. yg pakai baju itam tu.




cerita lawak di pagi ahad
- pagi kol 9 siap2x pastu pegi gym dngn niat nak kuarkan peluh yang lame x kuar
sngt kecewa bile sampai sana gym tutup
pastu blk dngn hati yang kecewa
pastu meluncur laju masuk ke drive thru kepci
malangnya tutup gak mybe awal lag kot
pastu park kete masuk ke dalam
pastu order snack plate perisa baru mega mix tuh
itulah citenye....
dengan harapan nak bakar lemak
hasilnya masukkan lemak ade..hadoii...

pastu balik rumah sambung tido..teruknya budak nih.haisshh..

Friday, November 26, 2010

~aku suka ayoub ~

drama terbaru keluaran tv3 adalah bertajuk "ayoub"
baru je ari selasa lepas episod pertama
kebetulan tertekan channel tu
bila lame2x best plak
sebab cite die best

berkisarkan alam nyata
xde lar cam cite2x yang pasal dunia korporat,
kete besar2x, umah besar2x, dan idup dlm kemewahan
genre cite camtu dah muak dan naek menyampah da tengok

tapi drama ayoub ni berkisarkan keluarga & persahabata
meh aku wat sinospis setakat apa yang aku tengok
" ayoub dan wan aidil adalah sepupu,
mak wan aidil x benarkan wan aidil berkawan dngn ayoub sebab ayoub miskin dan anak yatim
tp wan aidil masih mahu berkawan dngn ayoub
sebab ayoub ni baek orangnya
pelakon yang melakonkan watak ayoub pom berbakat


ayoub dan wan aidil menggelarkan diri mereka "4S"
yaitu SAHABAT, SEPUPU, SEHIDUP SEMATI
pergh..dasyat kan diorng nih

bila episod ke3 jer, ayoub dan wan aidil da besar
ish..geram betol aku kat pengarah cite tuherlibat tuh
wat la lame2x sket zaman budak2x
sebab lakonan budak tu best
bunguks betul sape yg cepatkan budak tu jadi besar
aku marah nih..eeeeeeeeeeeee...

Thursday, November 25, 2010

~saya tertekan saya makan banyak~

assalamualaikum dan salam sejahtera

jiwa gua tak tenang sekarang nih
tertekan beb
bila dapat tahu kemungkinan gua akan ditransfer sangat tinggi
ini masalah besar bagi gua
nak cari umah sewa lagi
nak biasakan diri ngn tempat baru, rakan staff yang baru dan terutama dapat bos baru

memang sangat suke dengan sume yang sedia ada
tp kalo dipindahkan ke cawangn cyberjaya or kinrara ok lar lagi
tapi kalo jauh2x macam cheras, ampang or mane2x lar
gua sangat tertekan

the worst situation bile dapat tau antara pilihan tempat yg kena transer juga termasuk list yaitu sabah dan sarawak
HADOIIIII

jauh bebenor
memang kawe dop sanggup lar nok g dinung
memang ambe quit je lar keje telekom nih

semoga i dapat stay tempat yang asal ni amin..
doak2x kamik yer..
ok bah..tata..

~tanganku tiada~

sambil mendengar lagu2x bermelodi perlahan
tetibe nak wat entry
yang bertajuk tanganku tiada

"

aku dilahirkan sebagai seorang makhluk tuhan yang sempurna

sihat walaifiat sempurna sifat

dimurahkan rezeki sehingga berjaya menamatkan pelajaran ke peringkat ijazah dari sebuah IPTA terkemuka tanah air

aku berasakan bahawa aku lah manusia hebat

ciptaan sempurna dan bijak pandai

aku tidak pernah menderma sesen ke surau atau ke orang miskin mahupun ke anak yatim

bahkan aku benci kepada mereka yang susah

agamaku islam

bukti kukuhnye tercatat dalam ic ku

tapi cara hidupku tidak menggambarkan aku seorng islam

aku tidak sembahyang, sering buat dosa enjoy dizaman muda

aku boleh dikatakn mempunyai wajah yang cantik

dan ramai yang ingin berkawan dengan ku

setelah hidup bekerjaya

hubungan aku dengan keluarga makin jauh

aku tidak lagi menelefon bertanya khabar keluarga di kampung

malah panggilan dari mereka aku tidak dijawab

kerana hidupku sudah senang

aku punyai kerja yang tetap dengan gaji yang tinggi

kawan2x ku sumenye berkerjaya

pada suatu hari tanganku di tumbuhi dengan butir2x halus sebesar pasir

lame kelamaan semakin banyak dan mengelembung

setelah berjumpa dengan doktor

hanya diberi ubat namun tidak diketahui apakah penyakitnya

makin hari tanganku makin teruk

kedua2x belah tanganku membengkak

sehingga tidak berupaya untuk makan dan berbuat ape2x

lame kelamaan berjangkit ke kaki

kedua kaki turut membengkak

dan aku tidak dapat bergerak

kawan2x yang dulu rapat bergembira tidak lagi menjenguk ku

kerana mereka jijik dengan keadaanku

aku kelaparan tinggal di rumah sewa ku

kerna tidak berupaya untuk menyuap nasi ke mulut ku

akhirnya aku ambil keputusan balik kampung

tika itu siang malam ibu menemani ku

sentiasa disampingku

menyuapkan makanan ke mulutku

memandikan tubuh badanku

memicit2x badanku yang kelenguhan

menggosok2x badanku yang kelayuan

menyapu ubat ke tangan dan kaki ku

membersih najisku, menemanku kala kesunyian

ayah dan adik beradik lain sentiasa disamping memberi sokongan dan galakan

menguatkan semangat ku

ketika itu aku sedar

bahawa ibu, ayah dan adik beradik lah segalanya

yang akan sentiasa bersamaku dikala susah mahupun senang

diwaktu aku kelaparan tiada lagi teman2x yang selalu lepak bersama

ketika aku kesakitan teman2x menjauhi diri

ketika itu juga lar aku semakin dekat dengan Ilahi

aku menadah tangan pohon keampunan dari Nya

sungguh banyak dosa yang telah aku lakukan

lama kelamaan sakitku sembuh

aku semakin dekat dengan keluarga

jiwa dan rohani ku penuh terisi dengan agamu ku

aku merasakan lebih tenang dari sebelumnya

aku sangat bersyukur

dengan dugaan ini

bila satu nikmat ditarik balik oleh Pencipta

ditarik hanya sementara

tak dapat bayangkan andai ditarik untuk selama2x nya

seperti sedia maklum banyaknya nikmat dari Allah

yang dipinjamkan kepada kita sebagai hambaNya

nikmat mata, telinga, mulut, badan, nyawa dan yang paling besar adalah nikmat iman

subhanallah betapa besarnya sayangnya Allah kepada hambaNya

bersama2x lar kita bersyukur dengan nikmatnya

jangan sampai sesudah nikmat ditarik baru rasa hendak bertaubat

sama-samala kita doakan hidayah daripada Allah swt

diturunkan kepada kita semua

sekan wassalam

p/s: hasil nurkilan MRMZ: 12.26am:25/11/2010

Wednesday, November 24, 2010

~kalu mung doh pahang sudoh ah~

Assalamualaikum dan salam sejahtera

moge sihat belake
kali ni nok wak entry menggunekang loghat ganu (translator hok kecik tuh)
sebak saye orang ganu lar
mok ayoh saye pong same

hope everyone doing well
this time i'll use terengganu slang
becoz i'm from terengganu
my parent too


ingat g mase jaman matrik aritu ade budok tu kate
muke saya macang bukan orang ganu
bolok sungguh lar mamat tuh
ade ke pulop bole cang muke orang tu ganu ke dok
pelik ngguh

i still remember at the time i'm at still at matriculation
one of the boy said i'm not looking as terengganuan
so ridiculuos
how can he evaluate person look and can describe either from where
so weird

nok cite pasal aritu aku g basuh kete
kat kemamang r
ada pulop jupe tepat basuh kete automatik hok gune mesing tuh
dop au plop wujud mesing tu kat ganu
pahtu g ah sebak nok try

wanna tell last time i went to car wash at kemaman
found automatic car wash
didnt noe that it exist at kemaman
then i try to use it

time masuk dalang mesing tu
buleh pulop teringat ke cite mat salleh final destination tu
hok orang puan tu mati sebak sakut dlm mesin ni
memang muke aku debor giler time tuh
senyap tupah aku masuk dalang tuh

once entet to that machine
come to my mind flash about the story i watch
it was final destination and the woman died in that type of machine becoz stuck in it
i was so nervous
i juz kept quiet during the process

se je aku nok komeng bile paka mesing nih
DOP BERSIH
sebak time aku basuh aritu memang dop bersih die basuh
pastu aku siap suruh mat bangla hok keje situ basuh manual
aku tunjuk r tepat tepat hok dop bersih tu
ni gambo hok aku takap aritu

one thing i want to say regarding to that machine
becoz the serice are not ery good
my car was not so clean
than i ask one of the worker there to do it manually
enjoy the picture




ni pulop nok cite pasal maring
sebak kang baru install windows 7
kene r upgrade ram
kol 12 aku g lowyat
niatnye nok beli ram 1G DDR2
sapa ke dinung
orang tu promot 2G
pastu beli lar
beli beg laptop sutir

this about yesterday story
becoz of my laptop using windows 7
offcoz need to upgade ram
at first in mind want to buy 1G DDR2
unfortunately bought 2G DDR2 becoz the salesman so influenced
n bought one laptop bag

sampai je ofis
windows dopleh nok masuk
aku rase sebak dop leh sapot
pastu kene g lowyat mula
doh lar jalan jem, ujang lebat pulop tu
sakit ati
pastu die tukor dari hok 800 ke 666(frekuensi gamoknye)


arrive at office
cant access windows
i think becoz of it cant support the ram
then have to go back to lowyat
so frustrated with traffic jam
plus heavy rainy
then he change ram 800 to 666(maybe the frequency)older ram

notebook bag

se kare lagi
aku sekarang ni ade doh cop diri
lepah ni senang lar kalo nok wat mende2x sebak ade cop
i have a power rite now..hehe

one more thing
i already have my own stamp
after this i have my right to stamp anything under my area
aku berkuasa sekarang nih.,hehe

Monday, November 22, 2010

~waduh...lama bangat..~

Assalamualaikum dan salam sejahtera
waduhh...
hidup menjadi tak keruan
bila tak dapat memblogwalking & mengupdate blog
ini kerana laptop gua mengalami masalah

masalah diserang virus, kesannya banyak function yg disable
nak repair windows plak hardisk tak dpt di detect
seminggu berhempas pulas menyelesaikan masalah tu
namun tak berjaya
akhirnya semalam mengistall windows 7 ke dlm ini laptop
baru lar dapat update blog
fuh..lega rasanya...

banyak yang berlaku sepanjang minggu lepas
balik ke kampung sempena aidiladha
memang dari awal da plan nak makan nasi dagang, laksa berkuah & satay
time raye ni lar nak pulun abes- abesan
sia2x lar selama ni bertungkus lumut bersenam
adoyai....tp yang penting sume yang diidamkan berjaya menerobosi ke dalam perut gua

sebagai penutup bicara
hidangan time raye..
lapauuu..
me kari

pulut kuning
kuah puluh kuning
nasi minyak
gulai ayam kampung, gulai daging, pajeri nanas(sume kolestrol)






harap tak terlambat...
selamat hari raya aidiladha

Sunday, November 14, 2010

~broga hill berjaya di tawan~

tanpa di duga tanpa di sangka
planning yang tiba2x akhirnya menjadi realiti
hehe. ari jumaat
ade mmbr upload gmbr kat facebook pasal trip mereka ke broga hill
tibe2x rasa nak pegi
lantas buat kat status, msj & emel mereka2x yang berkenaan
akhirnye berjaya jugak rancangan tuh
seramai 12 orang peserta

kol 5 pagi bertolak dari umah
singgah sebentar solat subuh di caltex semenyih
pastu smpai di broga hill pukul 6.30
betul lar kata si sanik yang parking lot menyamai parking mid valley
memang banyak giler kereta

sampai jer terus mulakan perjalanan
sempat juga gunakan touch light yang dibawa
walaupun sekejap
sekejap perjalanan tergugat semangat aku
ku sangkakan landai sahaja kawasannya
rupenyanya agak curam
tersemput2x jugak lar
tapi perjuangan kami teruskan
ditemani kawan2x yang bersemangat waja

broga hill ada banyak puncak
selepas sampai ke satu puncak berenti seketika
dan teruskan lagi ke puncak berikutnya
selepas itu nmpk lg puncak berikutnya
akhirnye kami sampai ke 2 puncak terakhir
xde beze pom puncak paling tinggi dengan puncak yang kami sampai

dipuncak kami nikmati sandwich made & sponsor by nieza
bersembang2 di atas puncak dengan tiupan angin puncak broga
best wooooo
ia merupakan pengalaman yang sangat seronok
next time x mo pegi lagi
penat woo..haha..


pukul 8.30 mula turun
dan seterusnya kami pergi ke sungai penchala
berendam dalam air terjun
walaupun penat giler dan air yang sejuk giler
perghh best wooo

ni kaki ni da lenguh2x
esok camne mau pigi kije lar
adoiyai.ahhaa
diakhir dengan sedikit gambar

Thursday, November 11, 2010

~wujud rupenye di alam nyata ibu cam gitu~

assalamualaikum dan selamat malam
da pukul 11.41 malam
tapi belum rasa mengantuk
sekarang ni berkobar2x perasaan nak wat entry
walaupun topik nye berkaitan perkara 2-3 ari lepas

sesapa saksikan rancangan bersamamu TV3 tak yah baca lar
sebab perihal kali ni berkisarkan pasal rancangan tersebut episod minggu nih
camni kisahnya

seorang bapa tinggal bersama 5 orang anak
si isteri telah pergi meninggalkan keluarga tersebut
tanpa khabar berita
lebih kurang hampir 2 tahun
keluarga itu serba kekurangan
menyara hidup dengan membuka car wash
tak mampu menggaji pekerja
oleh itu hanya dibantu oleh 5 orang anaknya

keluarga tersebut tinggal di tempat carwash tersebut kerana tidak mampu membayar rumah sewa
apabila pengacara bertanya tentang isteri lelaki tersebut dan ini jawapannya:

" saya tak faham apa perasaan ibu anak2x saya, tidakkah ada perasaan rindu terhadap anak2x,
bahkan die yang mengandungkan mereka selama 9 bulan, menyusukan dan menjaga anak2x seramai 5 orang tersebut"

ketika itu berlinang air mata lelaki
tapi memang tabahnya si ayah
beliau wajar di anugerahkan bapa contoh
makan minum dan pelajaran anak2x nye tidak pernah beliau abaikan
sewaktu siaran kelihatan si ayah memasak makanan tengahari untuk sianak yang baru pulang dari sekolah

kelihatan keakraban antara anak2x dan si ayah tersebut
lelaki mane yang sanggup menjaga 5 orang anak setelah ditinggalkan isteri
memang sangat respek kat lelaki tersebut

kemudian anak perempuan yang sulung tentang ibu mereka dan ini jawapannya
" buat masa sekarang ini kami hanya mempunyai ayah, tapi saya sangat merindui ibu saya, kerana saya rapat dengan beliau"

pergh..sungguh menusuk hati
kata2x anak tersebut diiringi dengan air mata yang berjujuran gugur kebumi
terpancar beliau amat rindukan ibunya
aku berharap si ibu menyaksikan rancangan tersebut dan terbuka hati untuk pulang berjumpa dengan anak2x nya

walaupun wanita tersebut terputus hubungan dengan suami
bagaimanakah beliau mampu teruskan hidup dengan berpisah dengan janin yang terbentuk dalam rahim beliau sendiri dan dikandungkan selama 9 bulan
diberikan susu dari badan beliau sendiri


ku sangkakan cerita sepertiini hanya dilakon layar sahaja
rupa- rupanya di alam nyata hidupnya ibu seperti itu

Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers