Wednesday, May 5, 2010

~mak tak mintak pom~

pergh..semalam banyak giler aku makan.
pagi makan roti parantha(thousand island+salad+tomato)
tengahari mee hoon dengan nasi ayam gulai
malam nasi goreng kampung + telor dadar + tomyam campur
uisshhhh...menketeradah betol aku nih.
berat baru turun sekilo, tapi masuk balik berkilo2x.
adeh....

cerita nya camni.
aku berborak dengan my fren.
pasal dapat gaji, pastu buat ape.
tut tet tut tet tut tet tut tet <-------------ape yang die buat dengan gaji dia.
aku tak da plak dengar die kata spend duit kat mak die.
then buat2x tnye lar. "ko tak bagi duit kt mak ayah ker" dengan nada perli sopan
dia cakap " mak dan ayah aku takda mintak pom"
adoyaii..takkan lar si mak or ayah nak cakap

" wei anakku, mintak duit sikit" ataupun
"adik2x, mak nak duit" ataupun
" hoi, hulur lar kat aku seposen gaji ko"

maybe lar mak ayah di kaya tahap gaban kot.
tapi kan aku pernah dengar lar ustaz2x cakap,
bila si anak hulur duit ke mak ayah bile dapat gaji,
sejuk dan terharu si mak dan ayah.
walaupon diorang da kaye ataupun jumlah duit sikit
tapi diorang rasa diingati dan dihargai.

gaji beribu ribu takkan lah tak sanggup nak hulur sikit ke mak ayah. tak luak pom duit ko
JASA DAN PERNGORBANAN MAK AYAH TAK DAPAT DIBALAS

time mengandung 9 bulan mak kendong kite kesana kemari
bertarung dengan ajal sewaktu lahirkan kita
bersengkang mata mase kita bayi
menyayangi & membelai sepanjang masa
memasak menjaga melindungi kita
menyuap nasi, mencebokkan memandikan kita
jasa si ayah berhempas pulas mencari rezeki
berfikir siang dan malam cari rezeki tuk kita
menyekolahkan & mendidik kita
dah2x....stop2x!!!!!!!!!!!!!!

adeh.....kan da sedih
aku malas nak cita pasal nih
kang rase nak balik kampung plak.
rindu kat mak ayah
uhuk uhuk uhuk...

sebagai penutup gambar aku dan kengkawan pergi melaka wiken lepas
p/s: malas nk sensored muke aku. korunk pom bkn tahu mane satu aku..hihiihi



8 comments:

Ain said...

salam kenal,

betul tue, walaupun pemberian kita tu tak seberapa itu tak penting....

yang penting kita ingat akan jasa dan pengorbanan mereka....

tak terbalas sampai bila2...

KERAK NASI said...

tgok kening yg same dgn profile pict. hehe.

husnazainal said...

mak aku selalu pesan...
kalau nak duit gaji kite berkat..
bg rm5 pon takpe..janji bg..
mak bukan nak sgt..tp sbgai tanda penghargaan sebenarnye..
npe mak abah tak penah kedekut...?tp bile kite ade duit..mesti kite kena kedekut..npe?

Shahrul Azrie said...

Jasa n pgorbanan xdapat dinilai...dlm dunia ini skali jer kite mmilikinya

MR Bang Miji said...

@ain: salam kenal, betol tu.100% agree
@kerak: adeh..cam csi kerak nih..hehe
@husna: betol tuh. saya xbg duet,tp byr bil elektrik..u x kedekut kan?
@shahrul: sejutu dengan kamo

Ain said...

awak orang kemaman ke?

akak duk paka ni jer...

Mr Kamikaze said...

Jasa dan pengorbanan ibu bapa kita sgt besar dan tak terhingga...

yariennisha. said...

saya tauuuu yg mana satu kamu!
hehe. :P

hmm.. anyway, nice entry..
I'll take a good note of it. :D

Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers