Thursday, March 18, 2010

~maut kerana senaman~

semalam ada baca artikel
dalam artikel tu cakap ade kes senaman yang bolej bawak maut..aik..cam pelik jer
besenye orang buat senaman ni badan jadi sihat. umm

ooo begitu rupenye.
satu info baru yang tak pernah aku tahu.
selepas bersenam tak digalakkan minum air kosong.kenapa erk???

artikel tu cakap, bile kite berpeluh,bersenam,
garam akan keluar dari badan kite,
so mineral garam da kurang dalam badan kite.
so cmne??

1:-gunelah 100 plus.-->digunakan untuk mengmbalikan semula bendalir, ternaga& elektrolit yg hilang semasa bersenam

2:-oral rehidration salt-->klinik selalu bg kalo cirit birit.

tapi kalo kita minum air kosong dengan banyak, apa jadi erk??
ia akan menyebabkan kandungan mineral yang tak seimbang. so effect die akan pitam dan bole bawak maut.bahayekan??

minum air 100 plus jika peluh yang keluar banyak yerk.
jangan pulak mengada2x,
joging 2-4 minit, lompat 3-4 kali, peluh 2 titik pastu minum air 100 plus sebotol besar.
kang lebey mineral plak jadinya.hehe..

7 mac timbang berat 82kg.terkejut giler berat cam gitu.
pastu insaf sekejap, control makan then seminggu pastu timbang lagi
syukur alhamdulillah, da turun. tapi siket jer. jadi 79kg.
adoi..kenapa lar malas yang melampau nak bersenam.
tapi kalo bab makan, mak aih seluas padang terbuke nye selera.
bukan ape. risau berat badan berlebihan ni adalah takut kene penyakit.
mintak sisih malaikat 44.(excoursemet aku x suke aku sebut nih)

5 comments:

tunkumazeli said...

tula...dlu slalu ajak hang jogging...men basketball..main bola...tapi xnk join

MR Bang Miji said...

huh??mane ade awak ajak..tipoo..saya nak sangat joging+men basket+men bola tp xdak orng ajak.huhu

JuFRi... said...

btol tu..mmber aku de adik amik kos sains sukan..dia pn aktif b'sukan.dia ckp mmg xelok minum air masak..better air mineral@100+.

yariennisha said...

Aish.. mahalnye nak kena beli 100plus setiap hari..
(kalau org rajin gi jogging setiap hari la kan.. :P )

MR Bang Miji said...

tu lar pasal. nk wat bisnes jual 100 plus lar cenggini. buke gerai kt park jogging.huhu

Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers